Сьогодні, 22 листопада, свій день народження відзначає Ірина Федорова - керівник літературно-драматичної частини Кам`янського театру ім. Лесі Українки. Вона одна працює в нашому театрі з 1987 року і фактично є берегинею його традицій та історії. Колеги по театру вважають її дуже розумною, освіченою і мудрою людиною, яка дуже багато читає і знає практично все, повідомляє сайт https://kstati.dp.ua/index.php/kultura/irina-fedorova-khranitelnica-tradiciy-i-istorii-kamenskogo-teatra

Ось що розповідають про Іринe Іванівнe її колеги по театру.

Сергій Анатолійович Чулков, головний режисер театру ім. Лесі Українки

- У Ірини Іванівни дуже широке коло обов'язків і можливостей. Крім того, що вона займається літературною частиною, вона ще дуже хороший організатор. Наприклад, під час наших театральних фестивалів "Класика сьогодні" І.Федорова займається великою організаційною роботою і в цьому плані вона дуже цінна людина. А ще вона збирає матеріали по історії театру і зараз пише книгу про нього. Займається Ірина Іванівна і редагуванням текстів. Якщо хтось щось написав, припустимо сценарій будь-якого концерту, то вона з точки зору редакторського розуміння може ці тексти відкоригувати, якщо десь щось в них стилістично добре або навіть безграмотно. Це пряма редакторська робота і вона це робить, коли необхідно. Крім того, Ірина Іванівна сама пише сценарії концертів, яких у нас чимало. Оскільки вистави у нас театралізовані, то для них обов'язково потрібен сценарій. І артисти її тексти вимовляють зі сцениі
Ірина Іванівна дуже інтелігентна людина. Вона закінчила театрознавчий факультет Ленінградського державного інституту театру, музики і кінематографії. І можливо, в тому числі завдяки навчанню в цьому вузі, який свого часу закінчив і я, придбала гідне естетичне розуміння життя. Ми завжди з нею можемо знайти спільну мову. І навіть якщо про щось сперечаємося, то сперечаємося в основному про деталі, але дивимося ми приблизно в один бік. Естетично. Ми можемо по-різному дивитися на життя. Але естетично поняття краси, поняття поганого тону і так далі, у нас приблизно однакове. І це викликає у мене щиру повагу до неї.

Марина Юрченко, актриса театру ім. Лесі Українки, заслужена артистка України

- Я прийшла в театр 22 роки тому, коли Ірина Іванівна вже працювала в ньому. Тому все моє життя в театрі з самого початку нерозривно пов'язане з Іриною Іванівною. Це дуже розумна, освічена і мудралюдина, яка дуже багато читає і знає практично все. Вона дуже багато знає про історію міста, про його художників, письменників. До неї завжди можна звернутися за консультацією з приводу авторів, у неї завжди можна попросити поради, що варто почитати.
Ірина Іванівна написала сценарії до багатьох заходів, які проходили в нашому театрі: новорічні концерти, концерти до Дня Святого Валентина. Зараз в театрі кілька людей займаються цим, але ще кілька років тому практично всі сценарії писала вона. І добре знаючи кожного з акторів, вона підбирає тексти орієнтуючись на його можливості. Ще хочу відзначити, що ми з дітьми з нашої театральної студії брали участь в декількох фестивалях: регіональний фестиваль "Z-ефір", всеукраїнський фестиваль "Казки України", і допомога Ірини Іванівни в підготовці до цих фестивалів просто неоціненна. Це величезний шмат роботи. Дуже багато йде часу на оформлення всіх заявок, збір необхідних документів і рішення найрізноманітніших організаційних питань. Тому дуже здорово, коли є така людина, яка бере на себе цей нелегкий обов'язок. А ще Ірина Іванівна є, якщо можна так сказати, берегинею традицій нашого театру. Напевно, більше неї про історію театру, про його акторів не знає ніхто.

Анатолій Вертій, актор театру ім. Лесі Українки, заслужений артист України

- Ірина Іванівна прийшла в театр ще молодою дівчиною, потім поступила на навчання в ЛДІТМіК в Ленінграді і незабаром після закінчення навчання в ньому стала завідуючою літературною частиною. У неї маса позитивних якостей: вона завжди відповідає за свої слова, може вступити в полеміку відстоюючи свою точку зору. На її плечі завжди звалюється робота по організації наших театральних фестивалів. Це її безпосередня робота. Я можу сказати, що Федорова - це театр, а театр - це Федорова. Вона без театру жити не зможе. Це її. Вона по-справжньому належить до театру. За все, що відбувається в театрі вона завжди "хворіє" і переживає.