Понад сто років тому таки скрині були звичайним предметом побуту наших земляків. Але зараз знайти скриню для науковця справжня вдача.

"Ця скриня знаходилася в одному з населених пунктів нашого регіону. В хаті хлопці з мого підрозділу знайшли скриню, вік якої понад сто років. Я був у захваті! Спочатку запропонували господині грошову винагороду, але вона відмовилася и передала скриню безкоштовно.

Зазвичай такі скрині мали рослинний, іноді тваринний орнамент. У таких скринях зберігали одяг, можливо, якісь коштовності дівчат, які дбали про свій посаг. Існували такі скрині до 30-х років минулого століття, доки колективізація, голодомор, дії більшовицького режиму не привели до викорінення традиційної української культури. Завдяки керівнику нашого ТРО Андрію Денисенку, скриню доставили до Дніпра. Сподіваюсь, що після 15 серпня у Музеї спротиву голодомору ми проведемо виставку двох експонатів – двох скринь, знайдених на теренах нашої області", — прокоментував подію боєць ТРО, керівник відділу Дніпровського музею спротиву Голодомору Валентин Рибалка.

Джерело https://dnepr.info/ru/news/bijtsi-teroboroni-dnipropetrovshhini-znajshli-starovinnu-skrinyu/?fbclid=IwAR1YDAp8vGhWOFXBDBE125Llhs1FgnQ0-j9jDQkDQ8Z3jsegBbvEzW9Gagg