ГоловнаUSkvs8vMiUg

Перший весняний місяць запам'ятається багатьом мешканцям нашого міста великим спортивним святом. Минулі вихідні на тенісних кортах спортивного клубу "Прометей" пройшли чемпіонат міста з черлідингу і яскравий фестиваль "Краса та грація", організований департаментом з гуманітарних питань Кам'янської міської ради при підтримці міського голови Андрія Леонідовича Білоусова.

Чемпіонат міста з черлідингу, в якому взяли участь більше двохсот спортсменів з Кам'янського, а також гості з Дніпра, став відбірковим етапом до чемпіонату України серед школярів. "Сьогодні свою майстерність показували не тільки черлідери, які постійно змагаються, а й діти, для яких такі змагання стали першими в їх житті, - розповідає старший тренер збірної команди Кам'янського Альона Козинець. - Наша доросла команда" Прометей "зараз веде підготовку до чемпіонату Європи, який буде проходити в Празі. Дівчата готуються посилено і дуже серйозно".

Потрібно відзначити, що на майданчиках "Прометея" вже неодноразово проводились подібні спортивні заходи.

"На базі спортивного комбінату "Прометей" вже стало традицією проводити змагання з черлідінгу, одного з найбільш видовищних видів спорту, який заявлений на участь в Олімпійських іграх. Тим паче, що в нашому спортклубі секція черлідингу працює уже третій рік. Я дуже задоволений роботою дійсно позитивної секції, - розповідає директор СК "Прометей" Володимир Бабенко. - На фестивалі "Краса та грація" кілька спортивних напрямків вирішили об'єднатися. Так як черлідінг вже поширений вид спорту, до нього намагаються примкнути інші федерації. Керівники таким чином намагаються привернути увагу до себе, щоб люди розуміли, що в нашому місті є й інші спортивні напрями і спортивні секції, куди їм можна приводити своїх дітей. Батькам подобається. Їх діти тут займаються самовираженням. Вони розвиваються, спілкуються. Про такі фестивалі ми чуємо тільки позитивні відгуки. Я вважаю, що чим більше таких заходів буде в нашому місті, на нашому підприємстві, тим краще. Міський голова як ніхто інший допомагає розвитку спорту в Кам'янському. Скажу чесно, дуже приємно працювати з таким керівником. І дай Бог, щоб таких керівників було якомога більше і в місті, і в області, і в країні".

Шаленими оплексами вболівальники зустрічали черлідерів, гімнастів, акробатів, важкоатлетів - спортсменів, яких дійсно об'єднує краса та грація.

Фестиваль розпочався під звуки державного гімну України.

На спортивному святі були присутні шановні гості: заступник міського голови, керівник адміністрації Південного району Світлана Колісниченко; радник міського голови з питань молодіжної політики, фізичної культури і спорту Олег Орлов; завідуючий сектором спорта департамента з гуманітарних питань міської ради Анатолій Івашина; директор палацу спорту "Прометей", депутат міської ради Володимир Бабенко.

Парад4Ce0QmOc7dI

Імпровізована танцювальна група вручила господарці Південного району Світлані Колісниченко традиційні хліб-сіль. Світлана Сергіївна за дорученням міського голови привітала учасників фестивалю і побажала здоров'я, витримки і звичайно спортивних досягнень. "Черлідінг - найпрекрасніший, найкрасивіший вид спорту. Така концентрація красивих дівчат в цьому залі говорить про те, що в Кам'янському найкрасивіші дівчата України", - відзначила вона.

Порадували своїми показовими виступами спортивні гімнасти, вихованці ДЮСШ "Металург". На спортивному форумі панували хороший настрій та позитивні емоції.

Гімнаст на коні

Чисельність сім'ї черлідерів в нашому місті постійно зростає. В ній, як і в кожній родині, за турботу і увагу, уміння підтримати в тяжку хвилину всі зобов'язані батькам. За активну участь в житті Кам'янської федерації черлідингу групу підтримки команд - самих наполегливих, самих уважних мам нагородили. Подяку міського голови отримали: Соловей Олена, Векшина Ольга, Семеруніна Людмила, Сніжко Альона.

Президент Кам'янської федерації черлідингу Тетяна Залогіна висловила свою подяку мамам: Людмилі Бельговській (команда "Блискавки"), Владі Єгоровій і Вікторії Васильєвій ("Діаманти"), Ользі Векшиній і Олені Соловей ("Stars"), Людмилі Семеруніній ("Пантери"), Тетяні Нестеренко ("Динаміт"), Олені Сухолуцькій ("Іскорки"), Ользі Полулях ("Space"), Ользі Авер'яновій і Альоні Сніжко ("Extreme Boys"), Вікторії Судак ("Шторм").

Під бурхливі оплески, своїм виступом нагороджених привітала четвірка призерів чемпіонату Європи, майстри спорту України зі спортивної акробатикии із ДЮСШ № 4 Владислав Горенич, Андрій Осадчий, Владислав Алексєєв, Юрій Семенов.

 Акробати

Потім було оголошено, що наказом департаменту з гуманітарних питань Кам'янської міської ради за № 27 від 30 січня 2017 року присвоєно третій спортивний розряд: Назаренку Іллі, Іванову Андрію, Шаповалову Марку, Сніжку Олегу, Авер'янову Данилу, Климчуку Єгору, Єсіну Олександру. За цим же наказом присвоєно другий спортивний розряд слідуючим черлідерам: Бельговській Ганні, Строчиковій Олександрі, Нестеренко Олені, Синенко Веронікі, Терещенко Анастасії, Шиковій Еллі.

За наказом Дніпропетровської обласної держадміністрації, управління молоді та спорту за № 12М від 28 лютого 2017 року відповідно до виконання норм єдиної спортивної класифікації України перший спортивний розряд отримали: Гончарова Софія, Передерій Ульяна, Марченко Єлизавета, Кияниця Софія, Мосьпан Альона, Казанцева Валерія, Косарєва Еріка, Кірпа Аліна, Музика Ганна, Кисельова Ангеліна.

Приємну місію виконав Анатолій Івашина, який вручив посвідчення кандидата в майстри спорту України Єві Ковбасюк, Діані Романовій, Аліні Зіновчук, Марії Передерій, Валерії Соловей та Вікторії Жадько.

Своїм спортивним досягненням спортсмени завдячні тренерам та наставникам, які прикладають немало зусиль для того, щоб їхні вихованці піднялися на найвищі сходинки п'єдесталу пошани. Глядачі оплесками привітали тренерський склад Кам'янської федерації черлідингу в складі Олени Козинець, Олесі Литвинової, Анастасії Дігтярь, Ганни Лавриненко, Олесі Буренко і Валерії Чабан, яка ще сама виступає в складі збірної міста.

Дівчата та юнаки коледжу фізичного виховання та ДЮСШ № 2, які займаються важкою атлетикою продемонстрували присутнім вміння керувати залізним спортивним снарядом - штангою. Їх тренеру, віце-президенту обласної федерації важкої атлетики, судді міжнародної категорії Олексію Юхимовичу Петерімову за пропаганду спорту було вручено почесну грамоту.

Штангисткаo66JGJz2TLQ

Апофеозом фестивалю стало нагородження призерів чемпіонату міста з черлідингу. Приємна процедура зайняла майже півгодини. Без уваги не залишився жоден із учасників. Всі отримали медалі, грамоти, подарунки та сувенірну продукцію.

Фестиваль "Краса та грація" завершився. Та попереду ще немало інших спортивних свят.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Десять років тому в нашому місті вперше була створена команда черлідерів. Своїми спогадами про її перші кроки поділилася віце-президент Кам'янської федерації черліденгу Алеся Литвинова.

"Перший раз ми познайомилися з черлідингом під час чемпіонату з аеробіки, який проходив в Дніпропетровську в 2007 році, - розповідає Алеся. - На цих змаганнях ми побачили команду з Павлограда, яка показувала програму в чомусь схожу на черлідінг. Дівчата з помпонами в руках виконували акробатичні елементи, була гімнастика. Нам дуже сподобалося і ми вирішили ближче познайомитися з цим видом спорту. А вже наступного року виставили свою першу команду черлідерів. на області ми стали першими і з новою програмою поїхали на чемпіонат України. У Харкові відбувся успішний дебют, де ми зайняли друге місце. Дівчата були дуже щасливі. Сподіваюся ніхто не образиться, якщо я згадаю не всіх з того складу команди "Пунктуація". Першопрохідцями стали: Оксана Петраченко, Анастасія Дігтяр, Ганна Лавриненко, Валерія Чабан, Алеся Горбанюк (зараз Буренко), Алеся Литвинова, Олена Козинець, Катерина Капштик, Дар'я Петровська, Поліна Локтіонова. Дівчата дали старт розвитку черлідінгу в нашому місті. Щорічно у нас з'являється все більше і більше прихильників цього прекрасного виду спорту, що не може не радувати".

Все нове завжди пов'язане з труднощами. Зіткнулися з деякими проблемами і наші першопрохідці. "Перша проблема для нас - це були помпони, - посміхаючись продовжує згадувати Алеся. - Ми не знали з чого вони зроблені. І придумали як їх зробити з сміттєвих пакетів. Дівчата ночами не спали перед чемпіонатм України, виготовляючи свою першу атрібутіку. Це вже пізніше були знайдені фінансові можливості і зв'язки, за якими дістали помпони. Своїми руками ми також шили форму, додаючи свої дизайнерські нововведення. І вийходило тоді досить непогано. Тренувалися ми в маленькому, але досить затишному залі спортивного клубу "Іскра" в тринадцятій школі".

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...

* Першим майстром спорту України з черлідингу в нашому місті стала Олена Козинець.
* Федерація черлідингу Кам'янського, якій виповнюється сім років, зараз налічує більше чотирьохсот спортсменів.
* Вперше в цьому чемпіонаті міста брали участь команди "Квін", "Сирени", Динаміт".
* На цьогорічних змаганнях вперше в чемпіонаті міста абсолютно всі спортсмени-учасники отримали медалі.
* 8-9 квітня в Кам'янському пройде чемпіонат України з черлідингу.

Текст Віктора КУЛЕНКА.

Фото М.Синельникова, Д.Брежнєва.