Головні старти країни серед юнаків та дівчат, юніорів та юніорок, чоловіків і жінок, ветеранів, а також студентів вищих навчальних закладів проходили в Харкові з 18 по 28 вересня. Всього в чемпіонаті країни взяли участь 362 спортсмена з 21 регіону України. Шестеро - з Кам'янського.

У класичний пауерліфтинг входять три силові базові дисципліни: присідання зі штангою на спині, жим штанги лежачи та тяга штанги. Кам'янське було представлено вихованцями тренерів ДЮСШ №2 Валентина Малікова (підготовка спортсменів ведеться на базі спортклубу "Power") і Григорія Степанченко (СК "Тандем").

У ваговій категорії до 93 кг серед дорослих за медалі боролися майстри спорту Роман Руденко ("Power") і Микола Дудін ("Тандем"). По суті, в цій категорії спортсмени боролися за 2-3 місця, тому що фаворит Анатолій Новописьменний з Полтави не тільки впевнено взяв "золото", а й оновив відразу три рекорди України. Для Руденко все вирішилося в "жимі", де його показник на 15 кг (167,5 кг) "відстав" від бронзового призера. В результаті, сума триборства у Романа була п'ятою (за додатковими критеріями його обійшов пауерлифтер з Бахмута). У Миколи же в сумі триборства результат скромніше - 630 кг. Розмістився він в результаті на 12-й сходинці турнірної таблиці.

Подібного з Дудіна результату добився і кандидат в майстри спорту Олександр Мєх з "Тандему". Борючись в категорії 83 кг з 17-ю спортсменами з восьми міст, кам'янчанин завершив змагання на 13-й позиції (сума - 585 кг).

Дуже потужними вийшли виступи у майстри спорту Родіона Руденко ("Power") і кмс Артема Паркінг ("Тандем"). Перший мірявся силами з юніорами в категорії 83 кг. Другий же - з дорослими в категорії 59 кг. Обидва атлети виступили дуже солідно, залишивши своїм суперникам мало шансів на успіх.

Сума триборства 637,5 кг (найближчий суперник відстав за цим показником на 5 кг), яку "назбирав" Родіон, дозволила йому бути недосяжним серед семи найсильніших юніорів України. Для подальшого прогресу атлету ще потрібно підтягнути "жим", де він виявився лише п'ятим. Зате в інших дисциплінах - "присіданні" і "тязі" в Україні Руденко рівних не було!

Випередив своїх чотирьох опонентів і Некритий. Хто завоює золоту медаль вирішилося в "жимі". У "присіданні" і "тязі" головний конкурент в боротьбі за чемпіонство киянин Петро Вусатий підняв однакову з Артемом вагу - 150 і 190 кг відповідно. Однак, витиснувши на 10 кг більше, ніж спортсмен зі столиці, чемпіоном країни з сумою триборства 450 кг все ж став кам'янчанин!

Порадувала свого тренера ще одна вихованка Григорія Степанченко, яка нині навчається в Києві і представляла це місто. Незважаючи на четверте місце у ваговій категорії до 57 кг, юніорка Ольга Скалецька в "присіданні" взяла малу "бронзу". Сумарний же результат 332,5 кг, продемонстрований досвідченою спортсменкою, є нормативом майстра спорту України.

І наостанок варто нагадати, що минулий чемпіонат України був відбірковими до чемпіонатів Європи та світу серед всіх вікових категорій, а також серед студентів ВНЗ 2020 року. Тепер у двох кам'янчан - Родіона Руденко і Артема Некритого - з'явився прекрасний шанс представити наше місто на міжнародній арені. Залишилася справа за малим - знайти необхідну суму грошей на поїздку.