Сьогодні, 28 жовтня, в Кам`янській бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка відбулася презентація книги "Шляхи до тренерських вершин" авторів Віктора Куленка і Едуарда Коряка.

В книзі надруковані нариси про 27 заслужених тренерів СРСР, УРСР і України, які народилися або працювали в Кам`янському (Дніпродзержинську).

 

"Я вдячний долі, що більшість цих чудових людей, заслужених тренерів з Кам`янського (Дніпродзержинська) я знаю і бачив їх результати успішної роботи. Підготовка спортсменів найвищого рівня це велика праця, виховання яких ви присвятили і віддали більшу частину свого життя. Завдяки Вам і вашим чемпіонам весь світ дізнався, що наше місто на річці Дніпро продовжує і продовжуватиме розвивати спорт і прославляти нашу Україну, - говорить співавтор книги, начальник управління молоді та спорту Кам`янської ради.

За більш ніж чверть століття в спортивній журналістиці у мене накопичилася величезна кількість матеріалів по різним видам спорту, які культивуються в нашому місті. Та все не вистачало часу, щоб зібрати вкупу і створити якийсь цілісний матеріал. Але на допомогу прийшов ...карантин. Самі розумієте - з`явилась змога більше віддати часу для ціленаправленої роботи. Почав з найменшого, як я спочатку гадав, з заслужених тренерів. Ну скільки там в нашому місті їх, від сили десятка півтора, подумав. Піднявши свої архіви, нарахував 17. Та коли почав спілкуватися безпосередньо з ними, виявилося що таких набагато більше. Одкровенням для мене стало, коли в розмові з патріархом академічного веслування міста Борисом Михайловичем Маркіним я дізнався, що він сам виховав ще ЧОТИРЬОХ заслужених тренерів!!! Потім відкрилися нові прізвища. І таким чином на момент виходу цієї книжки їх було вже 27. А днями я дізнаюся, що ще один наш земляк, Дмитро Іванович Льопа теж являється заслуженим тренером України з легкої атлетики. Так що робота продовжується.

В планах випустити книги про історію спортивної інфраструктури міста (стадіони, спортивні майдачики, тири, плавальні басейни і т.п., які колись були і які є зараз); про ДЮСШ та спортивні клуби; нариси про тренерів і їх вихованців по всіх видах спорту, про їх рекорди.

Віктор КУЛЕНКО, автор нарисів про наших земляків, заслужених тренерів.

 

P.S.

Першим з наших земляків "Заслуженого" отримав в 1979 році тренер з академічного веслування В'ячеслав Володимирович Євмінов. Останнім - В'ячеслав Володимирович Стефашин, теж тренер "академіків". Потрібно відзначити, що серед 27 Заслужених тренерів з Кам`янського (Дніпродзержинська) 10 (!) пов`язані саме з цим видом спорту, п`ятеро - з гімнастикою.


Список Заслужених тренерів по алфавіту

Алексеєнко Олександр Дмитрович. Важка атлетика (1982).
Алєксиков Віктор Володимирович Спортивна гімнастика (1991).
Андрієнко Володимир Миколайович. Спортивна гімнастика (2007).
Вишницька Галина Василівна. Плавання (1994).
Губарєв Ігор Володимирович. Шашки (2005).
Дерновський Ігор Георгійович. Теніс (2011).
Євмінов В'ячеслав Володимирович. Академічне веслування (1979).
Єжевський Лев Рудольфович. Греко-римська боротьба (2000).
Єрохін Іван Михайлович. Футбол (1983).
Єрьоменко Едуард Анатолійович. Кіокушин карате (2007).
Захарченко Олександр Віталійович. Карате-до (2005).
Лавриненко Анатолій Андронович. Академічне веслування (1998).
Лихвар Микола Семенович. Академічне веслування (1996).
Морозов Володимир Михайлович. Академічне веслування (1989).
Маркін Борис Михайлович. Академічне веслування(1995).
Небосенко Олександр Васильович. Академічне веслування (1998).
Опенчук Наталія Петрівна. Академічне веслування (2003).
Петеримов Сергій Володимирович. Важка атлетика (2009).
Перетятько Олександр Анатолійович. Спортивна гімнастика (2014).
Панібудьласка Олександр Аліфардович. Кікбоксінг. (2012).
Портной Андрій Анатолійович. Гандбол (2013)
Сенкевич Нонна Андріївна. Художня гімнастика (1991).
Сокирко Aліна Іванівна. Художня гімнастика (2000).
Стефашин В'ячеслав Вікторович. Академічне веслування. (2019).
Тодоров Валентин Андрійович. Академічне веслування (1998).
Ульянов Борис Михайлович. Футбол (1997).
Щербань Анатолій Іванович. Академічне веслування (2009)