Гра

 
В фойе Кам`янського кіноконцертного залу "Мир" 7-8 жовтня проходив Кубок України з сьогі.
 
Відкриваючи змагання до присутніх звернувся директор індустріального коледжу Сергі Бажан. "Україна святкує 25-річчя встановлення дипломатичних відносин з Японією. В рамках цієї події в Кам`янському проводиться низка культурно-спортивних заходів. На базі індустріального коледжу у червні пройшла виставка фотохудожників, майстер-класи із ікебани, суміє, каліграфії, оригамі, де студенти навчального закладу могли доторкнутися до культури цієї східної країни. Подібні заходи потрібні для мешканців нашого міста. Це говорить, що молодь цікавиться культурними цінностями східних партнерів, хоче розвивати спортивні напрямки, а це східні єдиноборства, логічні ігри го, сьогі, рендзю. Тому проведення в Кам`янському Кубку України з сьогі логічно вписується в низку українсько-японських заходів. До речі, в кінці нинішнього року на базі нашого коледжу в рамках міста відбудеться мистецький фестиваль, в якому Кам`янська федерція сьогі теж буде приймати участь", - сказав С.Бажан. 
 
Бажан Либа Байденко
 
Зліва направо С.Бажан, Е.Либа, Б.Байденко
 
Екзотична для України логічна гра сьогі, або як ще говорять - японські шахи, набуває у нас популярності. До Кам`янського вона потрапила завдяки старанням Едуарда Либи. "В 2011 році я поїхав грати в сьогі в Мінськ, де виконав норматив восьмого кю. Потім почав долучати до гри своїх знаймих шахістів. А в цьому році ми вже офіціально зареєстрували в Мінюсті міську федерацію "Спілка гравців сьогі". 
 
Едуард пояснив чому наше місто отримало право проведення Кубку України з сьогі. "На початку серпня в Києві відбувся чемпіонат Європи та світу з сьогі, в якому дебютувала команда нашого міста (в команді Кам`янського грали Дмитро Кір`янов, Микола Усс, Едуард Либа, - прим. автора), - говорить Едуард Либа. - Ми поділили 4-8 місця. Я вважаю, що для новачків це дуже вдалий виступ. Під час чемпіонату до мене звернувся президент Української федерація сьогі Борис Байденко з пропозицією провести в Кам`янському Кубок країни. У нас зараз відбувається бум цієї гри. В міських турнірах з сьогі змагаються 12 гравців. Тому я з задоволенням прийняв пропозицію Бориса". 
 
Сьогі це стародавня шахова гра японського напрямку. Варіацією гри є індійська чатуранга. Власне із неї і пішли відомі всім шахи, китайські сянці і японські сьогі. Основна відмінність від класичних шахів - трохи більший розмір дошки, нові фігури, які, до речі, після захоплення суперником знову можуть виставлятися в гру, що робить її більш цікавою та динамічною. 
 
Вперше в сьогі в Україні почали грати в 1995 році. Борис Байденко, президент громадського об`єднання "Українська федерація сьогі" розповів про те, як японські шахи потрапили до України, як відбувається географія їхнього поширення. "В 1999 році пройшов перший чемпіонат України, який виграв Сергій Мостовий. З того часу в нашій країни постійно відбуваються різні турніри з цього виду японських шахів. - розказує Б.Байденко. - Спочатку вони проводилися в Києві, потім в Рівному, Одесі, тепер ось вже долучилось і Кам`янське.  За останні роки наші сьогісти досягли значних успіхів. Скажімо, в 2015 році збірна України здобула перше місце в командному заліку та  друге місце в особистому заліку в чемпіонаті Європи. У відкритому чемпіонаті світу Україна стала четвертою. В нинішньому році в Києві вперше відбувся чемпіонат Європи і світу, де збірна України отримала бронзовий кубок. Українські гравці неодноразово ставали переможцями і призерами різних міжнародних турнірів. А киянка Вікторія Ліснянська вдруге поспіль завоювує титул найсильнішої сьогістки континенту та світу".
 
Ліснянська і Байденко
 
Вікторія Ліснянська і Борис Байденко входять до числа найсильніших сьогістів України
 
 
Кубок України з сьогі вперше пройшов в 2003 році в місті Рівне. Потім була перерва. З 2011 року постійно такі змагання відбувалися в столиці нашої країни. І ось тепер долучилось місто Кам`янське. 
 
Лише епідемія хвороби не дала змоги приїхати до Кам`янського гравцям із Одеси і зібрати найсильніший склад турніру. Всього ж в Кубку України прийняли участь 11 сьогістів.
 
Гравці
 
Серед одиннадцяти учасників Кубку України вісім представляли Кам`янське
 
Кірянов
 
Суддя змагань кам`янчанин Дмитро Кір`янов
 
Досвід та вміння дозволили зайняти всі призові місця гостям із Києва. Як зафіксував суддя змагань Дмитро Кір`янов, кубок переможця отримав Сергій Ставрояні. Друге місце дісталося Борису Байденко, третьою стала Вікторія Ліснянська, яка була єдиної жінкою на цих змаганнях. Кращий результат серед місцевих спортсменів показав Едуард Либа, який зупинився за крок до призової трійки. 
 
Ставрояні і Байденко
 
Володар кубку-2017 Сергій Ставрояні і срібний призер Борис Байденко
 
Кандидат філософських наук, викладач Київського політехнічного інституту, директор шахової школи Сергій Ставрояні в сьогі грає більше п`яти років. "Знаючи мою любов до шахів, шкільний товариш Борис Байденко залучив і до гри в сьогі. В японських шахах мене приваблює більша кількість варіантів ходів ніж в класичних шахах, де можна розвивати більший політ творчості та фантазії". Нещодавно майстер спорту з шахів Сергій Ставрояні виконав норматив першого дану в сьогі. І ось тепер він став володарем Кубку Ураїни.
 
Турнірна таблиця
 
Турнірна таблиця
 
Текст і фото Віктора КУЛЕНКА.