Либа3

У Києві з 3 по 6 серпня одночасно проходили чемпіонати світу та Європи з сьогі. Кам'янське представляли три гравці: Едуард Либа, Дмитро Кір'янов і Микола Усc.
 
В Українському Домі, що на Хрещатику, грали 66 спортсменів з 14 країн Європи, а також сьогісти з Японії і В'єтнама.
 
Як повідомив голова Кам'янської федерації сьогі Едуард Либа, в перший день відбувся п'ятитуровий командний турнір. "У кожній команді грали по три спортсмена, - розповідає Е.Либа - У підсумку, з двома перемогами і трьома поразками наша команда поділила 4-10 місце. І якщо в українських команд ми виграли з рахунком 3:0, то іноземцям програли 1:2, маючи виграшні позиції в програних партіях ".
 
Головний турнір проходив в дев'ять турів за швейцарською системою з часом 45 хвилин на партію + 40 секунд бейомі. "Змагання відвідали професіонали з Японії Яічіо Воно (7 дан) і пані Мадока Китао (2 дан), з якими нам вдалося в ході турніру зіграти партії, - продовжує розповідати Едуард. - І хоча ми ретельно готувалися до цього турніру, було видно, що практичні навички суперників явно вище наших. Не поступаючись їм в дебюті і в середині гри, ми програвали в закінченнях ". У підсумку Микола Усс і Едуард Либа набрали по три очки, поділивши 54-55 місця. А краще за всіх з кам'янчан виступив Дмитро Кір'янов. Вигравши п'ять партій він посів 33-е місце і додав до свого рейтингу 357 очок. Таким чином Дмитро, маючи в своєму активі 1344 очка, обігнав Миколу Усса, у якого 1 326 пунктів.
 
Чемпіоном Європи став білорус Танян Вінсент, який обіграв у фіналі земляка Сергія Корчицького. "Бронза"  дісталася німцю Томасу Ляйтеру. Титул чемпіона світу, як і очікувалося, дістався Токун Шун з Японії. Друге місце у Сергія Корчицького, третє - у Томаса Ляйтера.
 
"З огляду на успіхи нашого міста в популяризації сьогі, Українська федерація цього виду спорту запропонувала провести Кубок України, який відбудеться в жовтні цього року, в Кам'янському", - резюмував свою розповідь Едуард Либа.
 
Текст Віктора КУЛЕНКА.
На фото: зліва направо Микола Усс, Едуард Либа (третій), Дмитро Кір`янов (четвертий) з білоруськими сьогістами.