У Кам`янській ДЮСШ № 2 одинадцятого травня відбувся унікальний для міста спортивний захід - сеанс одночасної гри на дванадцяти шашкових дошках, який провів чотириразовий чемпіон світу, міжнародний гросмейстер Юрій Анікеєв.

Вже кілька місяців у Кам'янському перебуває міжнародний гросмейстер харків'янин Юрій Анікєєв. "Те, що він вибрав саме Кам'янське, це велика честь для нас, - каже Заслужений тренер України з шашок Ігор Губарєв. – У нашому місті до того виду спорту, яким все життя займається Юрій, підходять творчо. Багато молоді дуже любить шашки. Вже після перших днів перебування в Кам'янському в управлінні молоді та спорту виникла ідея провести сеанс одночасної гри з Анікєєвим. Для хлопчиків і дівчаток, які займаються шашками, після довгої перерви, пов'язаної з війною, це перший спортивний захід. Через те, що в одному місці зі зрозумілих причин не можна зібрати велику кількість гравців, було вирішено обмежитися дванадцятьма дошками. Серед опонентів міжнародного гросмейстера усі мають звання не нижчі за чемпіонів України у своїх вікових категоріях. Природно, що багато наших юних гравців знають Юрія можливо тільки в обличчя. А сьогодні у всіх з'явилася нагода не тільки побачить на власні очі найкращого гравця світу, а й зіграти з ним. Юрій унікальний тим, що грає однаково здорово як у шашки-64, так і в шашки-100. Кожен із його нинішніх суперників налаштований на перемогу. Навіть наймолодша серед цих дванадцяти шашкістів Зоряна Савінська (2012 р.н.) мріє на нічийний результат".

У складі суперників Юрія Анікєєва грала єдина представниця з іншого міста, майстер спорту Ксенія Яремчук із Херсона. Дівчина прибула до Кам'янського 24 лютого, саме в день початку війни. Вона готувалася прийняти участь у чемпіонаті України, який мав стартувати 2 березня у нашому місті. Розуміючи, що поки що назад не можна повертатися, Яремчук влаштувалася в Кам'янському на роботу.

Спортсмени, які грали в сеансі, були розсаджені згідно з рейтингом. Очолив його Олександр Шнейдер. І далі за списком йшли Данило Агарков, Ілля Демченко, Віра Попруга, Ксенія Яремчук, Артем Зебзєєв, Олена Вовк, Аріна Федорченко, Добриня Савінський, Марина Гомілко, Марія Діденко, Зоряна Савінська.

Незвичайним був сам формат проведення гри. Кожному учаснику на партію давалися 15 хвилин 35 секунд. Через те, що Юрій рухався по залі, у нього контроль часу був удвічі більшим.

Відкривали спортивний захід міський голова Андрій Білоусов та начальник управління молоді та спорту Едуард Коряк. "Зараз наша країна переживає нелегкий час і заняття спортом дозволяють підростаючому поколінню хоч трохи переключитися від усіх цих військових новин. Я впевнений, що Україна обов'язково переможе, і впевнений у тому, що ви також перемагатимете, прославляючи країну. Шашки — це інтелектуальний вид спорту , який розвиває увагу, витримку. Тому я із задоволенням візьму участь у сьогоднішній грі", - сказав Андрій Білоусов.

Міський голова вручив учасникам змагань цінний сертифікат. Меру теж зробили символічний подарунок – книгу про видатних кам'янчан "Таланти міста над Дніпром".

Цікаві факти, які вже, можливо, не багато хто пам'ятає, розповів присутнім віце-президент федерації шашок України Леонід Бройтман: "У 2005 році в нашому місті, вперше в його історії, мав відбутися Чемпіонат світу з шашок, і за два тижні до проведення він опинився на межі зриву. Тоді, ще будучи виконувачем обов'язків заступника міського голови, Андрій Білоусов зробив усе можливе, щоб чемпіонат відбувся. У той же час інтереси нашого міста на міжнародній арені лобіював Анікєєв. А сьогодні вони зустрінуться за шашковою дошкою".

Ще один факт про Юрія Анікєєва підказав тренер ДЮСШ №2 Дмитро Савінський. Він повідомив, що Юрій є чемпіоном світу одразу за трьома видами шашок: бразильською версією, міжнародними та російськими шашками. Окрім нього у світі такими титулами володіє лише Олександр Шварцман.

Міжнародний гросмейстер розпочав гру білими. Юрій човником рухався від столика до столика. Найдовше він затримався у грі проти Альони Вовк, завершивши зустріч пізніше за всіх. Після закінчення турніру суддя міжнародної категорії Віталій Попруга оголосив імена щасливчиків, які зіграли внічию з чотириразовим чемпіоном світу. Такими стали Олександр Шнейдер, Данило Агарков, Ілля Демченко, Ксенія Яремчук, Альона Вовк, Добриня Савінський. Інші гравці зазнали поразок у своїх партіях.

Після завершення сеансу одночасної гри Едуард Коряк вручив кожному учаснику дипломи за підписом Юрія Анікєєва.

ШТРИХИ З БІОГРАФІЇ ЮРІЯ АНІКЕЄВА

Юрій Анікеєв з дитинства полюбляв різні інтелектуальні ігри. "Мій тато грає як в шашки, так і в шахи. У нас вдома є велика бібліотека шахово-шашкової літератури. Тому мені подобаються ці інтелектуальні ігри, - розповідає Юрій. - Недалеко від нас мешкав тренер з шашок Сергій Михайлович Бойко. Якось він в школі, де я навчався, давав сеанс одночасної гри. Я в ньому не приймав участі, так як тоді для мене, девятирічного хлопця, шашки були чимось таким не спортивним. Згодом все змінилося і я став ходити на тренування, які проводив Сергій Михайлович. Ось так поступово прийшла любов до шашок. Першим призом, отриманним на новорічних змаганнях, став набір солдатиків. Мені це сподобалося. В 12 років я вже виконав норматив кандидата в майстри спорту. Майстром став через два роки, а в 19 років отримав гросмейстерський титул".

Для кам`янчан, знавців шашкової гри, Юрій Анікеєв відомий ще й тим, що колись він грав в складі дніпродзержинської команди "Кадима". Про цей факт Юрій розповів більш докладно. "Я познайомвся з Леонідом Бройтмано в 2000-му році на турнірі в югославському Трієсті. Сама ідея офіційно зареєструвати клуб виникла у квітні 2002 року у Києві у спортклубі "Авангард" під час участі в чемпіонаті України з міжнародних шашок. Ми вирішили об'єднати три провідні шашкові школи – дніпродзержинську, дніпропетровську та харківську в один клуб. І ось у лютому 2003 року професійний клуб шашистів був зареєстрований Федерацією шашок України та заявлений до Європейської конфедерації цього виду спорту". Нажаль, команда
проіснувала лише два роки. Але за цей період "Кадима" (Іван Антоненко, Олег Черняк, Дмитро Надточій, Юрій Анікєєв, Юрій Бобков) стала першою у клубному чемпіонаті України і двічі третьою серед клубів Європи.

Фотоальбом https://www.facebook.com/photo/?fbid=2231142257044705&set=a.2231151327043798