Незважаючи на юний склад команди Дніпропетровщини, який захищав честь області у трьох чемпіонатах України з класичної (класика), швидкої (рапід) та блискавичної (бліц) ігор з міжнародних шашок, одну медаль здобути все ж таки вдалося. У чоловічому турнірі кам'янчанин Андрій Блоха став срібним призером у бліці.

Підсумкові змагання 2021 року з шашок-100, які з 2 по 10 листопада пройшли у шахово-шашковому клубі імені Й.Уріха у Дніпрі, зібрали 35 найсильніших спортсменів України із шести регіонів: Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Харківської, Херсонської областей і міста Києва.

Турнір із класичним контролем часу відкривав змагання. Ця частина чемпіонату є відбірковою на міжнародні старти збірної України. Середній рейтинг учасників і в чоловічих, і в жіночих змаганнях був дуже високим, гросмейстерським. Чемпіона країни спортсмени визначали за круговою системою: чоловіки у дев`яти, а жінки – у семи турах. На кожну партію було відведено час – по 80 хвилин із додаванням 60 секунд за зроблений хід. Майже всі тури тривали близько п'яти годин.

У чоловічому турнірі беззаперечним переможцем став колишній вихованець Дніпропетровської шашкової школи, який нині виступає за команду Івано-Франківської області, гросмейстер Артем Іванов. Забігаючи наперед, варто відзначити, що і в інших програмах відомий в Україні та за його межами спортсмен був найкращим. Для чемпіонства у класиці йому вистачило 15 набраних очок із 18. А ось для визначення решти призерів, колегії арбітрів, яку очолював суддя національної категорії Євген Уріх, довелося вдатися до підрахунку додаткових параметрів. Найкращими вони виявилися у чемпіона України 2018/2019 років гросмейстера Ігоря Кірзнера із Запоріжжя. Третє місце у харків'янина Максима Дорогана. Окрім здобутих нагород були й інші приємні моменти. Один із них – виконання спортсменом із Кам'янського Андрієм Блохою нормативу майстра спорту.

У жіночому чемпіонаті ситуація була такою самою, як і у чоловіків. Одинадцять очок з чотирнадцяти для чемпіонства вистачило гросмейстерові з Києва Дар'ї Ткаченко, яка повернулася в Україну. Другою до "фінішної стрічки" прийшла гросмейстер Ольга Балтажі з Івано-Франківська. "Бронзу" завоювала гросмейстер із Харкова Юлія Макаренкова. 18-річна майстер спорту Віра Попруга, яка зараз представляє Дніпро, поділила місця з четвертого до шостого.

 

 

Краще виступили представники Дніпропетровщини у турнірах зі швидких та блискавичних шашок (контроль ігор – 15 хвилин + 10 секунд та 5 хвилин + 3 секунди відповідно). В черговий раз у чемпіонатах країни цього року везіння не вистачило Вірі Попрузі (тренер А.Панченко). Нагадаємо, що наприкінці жовтня у Дніпрі проходили подібні змагання на "малій" дошці (шашки-64). Тоді в класиці та рапіді бронзову медаль Вірі не вдалося приміряти через найгірші додаткові показники. Повторилася ситуація і у звітному чемпіонаті України з шашок-100. У рапіді знову спостерігався поділ з третього по сьоме місця, і знову В.Попруги не опинилась серед призерів.

 

У чоловічому турнірі представнику Дніпропетровщини навпаки пощастило. У боротьбі за друге-третє місця забіг виграв кандидат у майстри спорту Андрій Блоха (тр. І.Губарєв). Цей результат (срібна нагорода) був не випадковим, а цілком закономірним. Адже на шляху до вершини турнірної таблиці спортсмен із Кам'янського здолав трьох висококласних шашистів – гросмейстера та двох майстрів спорту.

Крім вищевказаних спортсменів Дніпропетровську область також представляв кандидат у майстри спорту Олександр Сердій.

На черзі молодіжний чемпіонат світу з міжнародних шашок, який стартує у Польщі 28 листопада. І Андрій Блоха, і Віра Попруга планують взяти участь у цих відповідальних змаганнях.

 

ПРИЗЕРИ

 

КЛАСИКА

 

Чоловіки

1 - Іванов Артем (гр., Івано-Франківська обл.) – 15 із 18 очок
2 - Кірзнер Ігор (гр., Запорізька обл.) – 12
3 - Дороган Максим (мс, Харківська обл.) – 12

 

 

Жінки

1 - Ткаченко Дар'я (гр., Київ) – 11 із 14 очок
2 - Балтажі Ольга (гр., Івано-Франківська обл.) – 9
3 - Макаренкова Юлія (гр., Харківська обл.) – 9

 

РАПІД

 

Чоловіки

1 - Іванов Артем (гр., Івано-Франківська обл.) – 15 із 16 очок
2 - Бобков Юрій (мс, Запорізька обл.) – 11
3 - Дороган Максим (мс, Харківська обл.) – 10

Жінки

1 - Литвиненко Людмила (гр., Запорізька обл.) – 11 із 16 очок
2 - Лобанова Дар'я (мс, Харківська обл.) – 11
3 - Ткаченко Дар'я (гр., Київ) – 10

 

БЛІЦ


Чоловіки

1 - Іванов Артем (гр., Івано-Франківська обл.) – 12 із 16 очок
2 - Блоха Андрій (кмс, Дніпропетровська обл.) – 11
3 - Бобков Юрій (мс, Запорізька обл.) – 11

Жінки

1 - Ткаченко Дар'я (гр., Київ) – 13 із 16 очок
2 - Литвиненко Людмила (гр., Запорізька обл.) – 11
3 - Балтажі Ольга (гр., Івано-Франківська обл.) – 11