У змаганнях, які з 11 по 13 червня проводилися в Дніпровській шахово-шашкової ДЮСШ № 9 ім. А.С.Мороза, взяли участь 14 спортсменів з Дніпра, Кам'янського та Марганця. Долю чемпіонського титулу з міжнародних шашок вирішили не набрані за підсумками семи турів очки, а додаткові показники.

На жаль, всесвітня пандемія і в цьому році перешкодила зібрати на чемпіонаті Дніпропетровської області з міжнародних шашок найсильніший склад учасників. Турнір серед жінок і зовсім не відбувся через недостатню кількість учасниць - всього однієї. В результаті майстру спорту Вірі Попрузі довелося грати в чоловічому турнірі, від чого боротьба за перемогу в ньому вийшла дуже цікавою і гострою. Вік учасників коливався в межах від 12 до 73 років.

Як і в минулому році лідерський тон чемпіонській гонці задавав 15-річний кандидат у майстри спорту з Кам'янського Андрій Блоха (тр. І.Губарєв), який зовсім недавно привіз із молодіжного Євро з Туреччини три золоті медалі. Так-так, після чотирьох турів юний вундеркінд беззастережно очолював турнірну таблицю. У цей відрізок йому вдалося обіграти майстра спорту, кандидата в майстри спорту і першорозрядника.

Переломним став п`ятий тур, коли на шляху лідера виник ще один титулований спортсмен - кам'янчанин, майстер спорту Данило Агарков (тр. Д.Савінський). До цієї зустрічі неодноразовий чемпіон світу серед молоді ніяк не міг намацати своєї гри. Щоб повернутися в боротьбу за чемпіонство, тричі зігравшому на старті внічию Агаркову, було необхідно обігравати непоступливого суперника. І це йому вдалося.

Осічкою А.Блохи також скористалася і майстер спорту Віра Попруга (тр. А.Панченко), яка представляє місто Дніпро. Її пульсуючий графік набору семи очок - нічия-перемога-нічия-перемога-нічия - перед шостим туром сформував тривладдя на вершині турнірної таблиці. Все повинно було вирішитися в ендшпілі чемпіонату.

Очевидно, що права на помилку ні у кого з лідируючої трійки не було. Перший втративший очки в двох останніх турах мав всі шанси випасти з числа претендентів на "золото". Крім цього не можна було скидати з рахунків і майстра спорту з Дніпра Миколи Прокопенка, який переміг місяць тому в Кубку України з шашок-64. Два своїх проколу в середині звітного турніру він, в разі успіху, міг компенсувати завойованою медаллю.

Першим осічку допустив Агарков. Він не зумів знайти виграшу в партії з шановним аксакалом з Марганця Олександром Мухоморовим. Забігаючи наперед варто сказати, що Олександр у цьому турнірі зіграв чудово, поступившись в семи турах лише одного разу. Ця обставина допомогло 73-річному ветерану дотягнутися до четвертого місця! Що ж стосується Данила, то ця нічия за підсумками семи зіграних партій принесла йому лише "бронзу".

Дуже впевнено свій фінішний спурт провів Блоха. Уже через п'ять-десять хвилин після старту шостого і сьомого турів його суперники вставали з-за столу з розчарованими обличчями. Швидкий і глибокий рахунок за дошкою дозволив Андрію впевнено здобути такі потрібні перемоги. Але все в кінцівці залежало не від нього, а від єдиної дівчини на турнірі, партіями якої завершувався практично кожен тур чемпіонату.

Незважаючи на те, що в опоненти Вірі Попрузі дісталися відомі місцеві гравці-стоклеточники - кмс Руслан Онищенко і мс Микола Прокопенко, - в останній ігровий день вона була нестримна. Помилка Онищенко і драматична розв'язка в партії з Прокопенко привели до двох перемог 17-річної спортсменки. Тепер все вирішували додаткові показники, адже і Блоха, і Попруга набрали однакову кількість очок - по 11.

Фатальною для Андрія Блохи стала партія Святослав Байєр - Олександр мухоморів. Самі учасники цієї пари не знали чому багато гравців стежили за цим матчем. Виявилося, якщо перемогу здобував юний Святослав, то чемпіоном області другий рік поспіль ставав би Блоха, будь же інший результат віддавав перевагу Попрузі.

Мухоморов, в результаті, в своїй останній партії на турнірі переміг, і з вісьмома очками став четвертим. Агарков, набравши 10 пунктів, завоював "бронзу". Блоха - другий. У боротьбі ж за золоту медаль першою "стрічку перетнула" Попруга, вперше ставша чемпіонкою області серед дорослих.

Найближчим часом на Всеукраїнській арені пройдуть два важливих відбіркових змагання - чемпіонат України з шашок-64 серед молоді (18-26 червня) і Кубок України з шашок-100 серед дорослих (03-11 липня). Побажаємо удачі представникам Дніпропетровщини в цих турнірах.