З 25 квітня по 4 травня в турецькому Кушадасі пройшли змагання з шашок-64 - молодіжний чемпіонат Європи та етап кубка світу Turkish Open-2021 серед дорослих.

Незважаючи на введений в країні-організаторі жорсткий локдаун, в двох міжнародних змаганнях взяли участь близько шестидесяти спортсменів з Угорщини, Росії, України і Туреччини.

У молодіжній першості Європи на "малій" дошці були зіграні три турніри за різними версіями шашок-64. У швидкій і блискавичній іграх спортсмени боролися за правилами "російської" версії, в класичній (найпрестижнішої) - за правилами "бразильської". Змагання серед молоді проводилися в шести вікових категоріях. У кожній розігрувався комплект медалей і кубків серед юнаків і дівчат. Спортсмени Дніпропетровської області виступили дуже достойно, завоювавши 14 нагород різного ґатунку (8 золотих, 3 срібних, 3 бронзових). Вісім з них на рахунку шашкістів з Кам'янського. Всього ж збірники країни зуміли пробитися в медальний залік 55 разів.

 

Абсолютними чемпіонами Європи стали майстер спорту Фелікс Шепель (Дніпро) і кандидат в майстри спорту Андрій Блоха (Кам'янське). Їм по три рази не було рівних в вікових категоріях до 27 і до 17 років відповідно. У кожному з трьох турнірів (категорія B9) на п'єдестал пошани піднімався і юний Максим Гасенко з села Чаплинка. Хорошу гру продемонстрували і інші кам'янчани. Першоразрядниця Анастасія Губарєва принесла збірній України дві "бронзи" ​​в бліці і класиці (G20), кандидат в майстри спорту Артем Зебзеев - "срібло" в класиці (B17), а майстер спорту Віра Попруга, яка зараз представляє Дніпро, - "бронзу" в рапіді і "срібло" серед студентів (залік серед студентів підводився за підсумками класичної програми). Тут друге місце у студентки ХНУРЕ Віри Попруги. Ілля Перемитько хоча і не зумів завоювати медаль, отримав неоціненний досвід міжнародних змагань. Ще одна спортсменка з Івано-Франківська Росана Гринишин-Крук, яка є вихованкою тренера ДЮСШ № 2 Олени Короткої, зайняла два третіх місця.

В етапі кубка світу з шашок-64 Turkish Open-2021 взяли участь четверо представників нашого регіону. Серед чоловіків бронзові нагороди вдалося завоювати мс Феліксу Шепелю (рапід), а серед жінок - гросмейстеру Ользі Губарєвій (бліц). Хороший бій дорослим дали кмс Андрій Блоха (п'яте місце серед чоловіків, бліц) і мс Віра Попруга (четверте місце серед жінок, бліц).

Шашкістів до міжнародних змагань готували тренери Ігор і Ольга Губарєви, Олена Коротка (всі - Кам'янське) і Анатолій Панченко (Дніпро). Потрібно додати, що головним секретарем змагань був арбітр FMJD кам`янчанин Віталій Попруга.