Скандал в Херсоні на чемпіонаті України з міжнародних шашок відбувся через відсутність довідок про відсутність COVID-19.

Далі докладніше інформація заслуженого тренера України Ігоря Губарєва: "Чотирьох шашкістів з команди Дніпропетровської області (Кам'янське) зняли з трьох турнірів чемпіонату України з шашок. Дітей, які неодноразово ставали переможцями і призерами не тільки змагань обласного і всеукраїнського масштабу, а й чемпіонатів Європи та світу, не допустили до чемпіонату України з шашок. Причина - відсутність довідок з результатами тестування на COVID-19.

Про те, що сталося також інформує телеграм-канал "Draughts UA - група про українські шашки": "На молодіжному чемпіонаті України з шашок-100, який з 6 по 14 березня проходить в Херсоні, стався скандал. Під час мандатної комісії четверо спортсменів не були допущені до змагань. Причина - відсутність довідок з результатами експрес-тестування на визначення антигену до вірусу COVID-19. Організатори та учасники мали різні погляди щодо того, хто повинен був ці довідки робити. В результаті спортсмени Олександр Шнейдер, Андрій Блоха (обидва B19), Анастасія Губарєва (G19), Тимофій Кобзєв (B13) і їх тренер Ігор Губарєв були проінформовані, що їм відмовлено в допуску до турніру з блискавичної гри. Всі спортсмени представляли Дніпропетровщину. Увечері 6 березня спортсмени і їх тренер відбули додому в місто Кам'янське без можливості пройти тестування в неділю і понеділок - вихідний і святковий дні".

Визначити, хто ж повинен був робити тести на COVID-19 учасників змагань, за чий рахунок, і чи була в них реальна необхідність, відповідь має дати головний санітарний лікар країни. Офіційне звернення до нього з цього питання направить глава федерації з шашок Кам'янського Ігор Губарєв.
"Відряджаючим на чемпіонаті України з шашок-100 виступало управління молоді та спорту Дніпропетровської ОДА. У нас на руках були всі необхідні документи і довідки, які підтверджують, що спортсмени та супроводжуючі їх тренери абсолютно здорові. Ми також мали офіційну відповідь на наш запит, який нам надали в управлінні охорони здоров'я Кам'янської міської ради, що був аргументований указом МОЗ, де йдеться про те, що тести на COVID-19 робляться спортсменам тільки в тому випадку, якщо у них є підозра на інфекцію , або в разі прямого контакту з хворим. В іншому випадку додаткові тести спортсменам не потрібні і виділення грошей на їх проведення дійсно є недоцільним використанням бюджетних коштів. Також, якщо уважно вивчити Указ МОЗ, в разі необхідності (погіршення стану учасника змагань) тести повинні забезпечуватися за рахунок коштів організаторів змагань, а це - Херсонська ОДА. Зараз я готую звернення на ім'я головного санітарного лікаря України з проханням надати офіційні додаткові роз'яснення, щоб в майбутньому ми могли уникнути подібних неприємних ситуацій. На мій погляд, в Херсоні організатори чемпіонату не розібралися і вчинили дуже необачно", - зазначив Ігор Губарєв.

 

Джерело https://kstati.dp.ua/politika/kak-produbinskie-smi-v-kamenskom-vydayut-zhelaemoe-za-deystvitelnoe

https://www.facebook.com/leonid.broytman