Вчора, 4 грудня, в СШ № 40 пройшов заключний восьмий тур чемпіонату Кам`янського з шашок-64 серед дорослих.

Протягом трьох місяців за чемпіонський титул і нагороди призерів змагався 31 шашкіст. Захопивши з старту лідерство, Ілля Демченко так жодного разу і не поступився ним до закінчення змагань. Вихованець тренера Дмитра Савінського, студент ДДТУ набравши 12 очок, вперше в своїй кар'єрі став абсолютним чемпіоном.

"З року в рік в Кам'янському проходить шашковий турнір, який не має аналогів як в Україні, таки в світі, - розповідає організатор чемпіонату Заслужений тренер України Ігор Володимирович Губарєв. - Суть його полягає в тому, що протягом трьох місяців стабільно по п'ятницях люди приходять і грають не в бліц або рапід, а в класичні шашки. Турнір збирає багатьох шанувальників цієї логічної гри з різних кінців міста, не дивлячись на їх зайнятість. У нинішньому році карантин вніс свої деякі корективи, хоча вони не сильно вплинули на проведення змагань. За дошками з чорно-білими полями збиралися досить титуловані шашкісти. Досить нагадати, що за нагороди боролися два національних гросмейстера з трьох: Ольга Губарєва і Олена Коротка, які проживають в Кам'янському (Людмила Сивук не виступає за деякими обставинами). Грали багато майстрів і кандидатів в майстри спорту, призерів чемпіонатів світу і Європи, і практично всі учасники турніру ставали переможцями або призерами обласних, а також всеукраїнських чемпіонатів. Другою особливістю чемпіонату міста є можливість паралельно брати участь в інших змаганнях. Так, за три ігрових місяці Олена Коротка і Ольга Губарєва встигли зіграти на чемпіонатах світу в Туреччині, інші шашкісти суперничали на меморіалі Богуславського. Примітно, що в чемпіонаті міста серед дорослих з'явилися нові імен. Так дев'ятирічний Тимофій Сич домігся права грати нарівні зі своїми старшими товаришами. І якщо дебютант не став останнім в чемпіонаті, значить це говорить про те, що у нього є певні навички, які дозволяють хлопчині протидіяти сильнішим суперникам. Проявив характер і Андрій Махонін, що став в нинішньому році триразовим чемпіоном світу у віковій категорії до 11 років".

 

 

Боротьба у верхній частині турнірної таблиці тривала до останньої партії. У жінок змагання за чемпіонський титул проходили між двома гросмейстрами. І в кінці кінців за однакової кількості очок коефіцієнт вище виявився у Ольги Губарєвої. На третьому місці розмістилася студентка ДДТУ Анна Зозуля, що стало несподіванкою навіть для неї самої. Завершували турнір Володимир Яворський та Данило Агарков. "До останнього була прикута особлива увага, так як юнак теж входив в коло претендентів на медалі, - продовжує коментувати підсумки І.Губарєв. -  Та за підсумками чемпіонату він зупинився за крок від призової трійки. Лідирувавших весь чемпіонат Іллю Демченка та Антона Малого розставила по місцях лише перемога першого в особистій зустрічі, яку він здобув у третьому турі. Таким чином Демченко вперше став чемпіоном міста. На фініші волею жереба зустрілися Антон Малий і Віталій Годун, який теж претендував на перше місце. Сильнішим виявився учасник чемпіонату світу А.Малий. Але і "бронза» не гравшого три роки В.Годуна показала, що майстерність у нього не пропала".

 

 

За сімейними обставинами сорокарічному Віталію Миколайовичу Годуну (нижнє фото) довелося три останні роки пропустити всі змагання. Та попри відсутності ігрової практики він доказав, що майстерність його не покинула. Вихованець тренера І.В.Губарєва згадує, як він починав свою шашкову кар`ру. "Я тоді навчався в СШ № 40. У п'ятому класі тренер І.В.Губарєв запросив грати в ... футбол. Ми з друзями взяли м`яча і прийшли на шкільний майданчик. Та Ігор Володимирович дав нам шашкову дошку і сказав грати. І шашки мене так захопили, що я вже забув про футбол, а намагався ретельно виконувати тренерські вказівки вивчаючи партії", - говорить Віталій. За час спортивної кар`єрои В.Годун ставав чемпіоном міста серед юнаків, був срібним призером чемпіонату області серед чоловіків. Ігор Губарєв нагадав Віталію, що в 1996 році в Києві той грав в складі команди ДДТУ разом з Олександром Коробським, Євгеном Макаренко і Олександрою Антошиною, де в фіналі чемпіонату України серед вузів наша команда в одні ворота винесла суперника з Київського университету імені Т.Г.Шевченка. І це при тому, що тоді за київську збірну грали швидко прогресуючі Іван Антоненко і Дар`я Ткаченко. Остання незабаром долучиться до світової шашкової еліти.

Всі призери отримали медалі. Дипломи організатори пообіцяли вручити на найближчому турнірі, який відбудеться 26 грудня.

ФОТОАЛЬБОМ  https://www.facebook.com/media/set/?vanity=100004468564444&set=a.1817560848402850