З 31 жовтня по 1 листопада в Кам`янському проводився ХХ  шашковий меморіал Віктора Миколайовича Богуславського. В адміністративному корпусі міського парку відпочинку за грошові премії, медалі та грамоти, які були встановлені головою обласної федерації шашок Євгеном Йосиповичем Уріхом, змагалися 26 гравців, кваліфікацією не нижче першого розряду.

 

Віктор Миколайович Богуславський (1911-1971) - фахівець аміачного виробництва об'єднання "Азот", а також дуже відомий шашкіст. Після закінчення Ростовського хіміко-технологічного інституту в 1938 році його направили в Дніпродзержинськ на посаду інженера-технолога. Почавши займатися шашками ще в довоєнний час, він все своє життя присвятив розвитку цього виду спорту на рідному підприємстві. Майстер спорту СРСР, Почесний майстер спорту СРСР, майстер спорту СРСР з шашкової композиції. Завдяки його ініціативі в 1966 році в Дніпродзержинську в СК "Промінь" було відкрито відділення шашок. Великий внесок вніс у становлення і розвиток Комітету заочних шашкових змагань УРСР і заочних шашок в Україні. Він став чемпіоном УРСР 1962 року з шашок-64 серед чоловіків, в той час, коли там грали шашкові корифеї зі світовими іменемь як Борис Бліндер, Зіновій Цірик, Борис Ціцівко, Володимир Каплан. Його кращі партії увійшли в шашкову антологію СРСР.

"Віктор Богуславський був неординарною людиною, - згадує Юрій Єрмаков. - У 1968 році в старому клубі проходила профспілкова конференція. У перерві Віктор Миколайович зустрівся з головою спортивного клубу "Промінь" Яковом Михайловичем Тимофєєвим, легендою класичної боротьби нашого міста. Друзі по життю, вони завжди чудово ставилися один до одного, але при цьому любили пожартувати. 57-річний Віктор Миколайович мав величезну силу рук. Знаючи про це, Яків Михайлович запропонував прямо в фойє випробувати, хто з них сильніший в рукоборства (зараз це називається армспорт). Давши згоду, обидва сіли за стіл, посунувши в сторону посуд. Суперники довго і наполегливо намагалися зламати опір один одного. Від напруження у обох на спинах лопнули сорочки. Ніхто з них так і не поступився. Секундант, голова профкому "Азоту" Віктор Андрійович Лящевський зафіксував нічию".

Віктор Миколайович був не тільки провідним інженером-технологом. Він був пристрасним пропагандистом шашок і шахів. "Одного разу ми поїхали в Миколаїв на суднобудівний завод імені 26 бакинських комісарів, де проводилася півфінальна зустріч чемпіонату України, - продовжує розповідати Юрій Анатолійович. - Прямо в кают-компанії теплохода Віктор Богуславський запропонував капітанові провести шашковий турнір. Той погодився, а в якості призу, якщо Богуславський переможе, пообіцяв подарувати свою мічманку. Слово своє капітан дотримав. А формений кашкет довго зберігалася вдома у Віктора Миколайовича. Але найцікавіше було пізніше, коли ми пішли до кас брати квитки на зворотний шлях. Касир повідомила, що квитків немає. Богуславський, недовго думаючи, пішов до начальника порту. Той вальяжно розвалений в кріслі аж сторопів, побачивши Віктора Миколайовича. Схопившись, він прокричав: "Здрастуйте, Віктор Миколайович! Я вас слухаю!". Виявилося, що начальник навчався на заочному відділенні в нашому індустральном інституті імені Арсеничева, де Богуславський викладав на хіміко-технологічному факультеті. Дізнавшись про проблему, той розпорядився видати квитки. І протягом декількох хвилин на столі вже лежали 11 квитків, а поруч стояли два плетених бутлів з вином. Знаючи, що тому потрібно дипломоватися, Богуславський сказав: "Давайте свою заліковку". через півгодини машиною привезли з дому заліковку ...".

По закінченню ХХ меморіалу в.М.Богуславського, головний суддя констатував, що місця розподілилися наступним чином:

АБСОЛЮТНА ПЕРШІСТЬ

1 - Демченко Ілля (км) - 13 з 16 очок
2 - Махонін Андрій (1 розряд) - 11
3 - Коротка Олена (гр.) - 11

ЧОЛОВІКИ

1 - Демченко Ілля (км) - 13 з 16 очок
2 - Махонін Андрій (1 розряд) - 11
3 - Губарєв Ігор (мс) - 11

ЖІНКИ

1 - Коротка Олена (гр.) - 11 з 16 очок
2 - Губарєва Ольга (гр.) - 10
3 - Губарєва Анастасія (1 розряд) - 8

Фотоальбом https://www.facebook.com/profile.php?id=100004468564444