029 4

Відкритий чемпіонат Угорщини з шашок-100 та матчева зустріч української та угорської молоді пройшли з 27 по 28 травня в угорському містечку Каллай Куріа. Наш регіон в цих змаганнях представляла єдина спортсменка з Кам’янського – кандидат у майстри спорту Віра Попруга.

Особистий залік з швидкої та блискавичної ігор проводилися серед 113 спортсменів у п’ятьох категоріях. 17-м юним українцям, які представляли Дніпропетровську (1 спортсмен), Закарпатську (5) та Івано-Франківську (11) області, вдалося завоювати 21 медаль – 11 золотих, 6 срібних та 4 бронзові. Граючи з хлопцями та дівчатами, 13-річна Віра Попруга у своїй категорії зуміла вибороти два кубки та два «золота». В абсолютному заліку чемпіонату Угорщини в швидкій грі кам’янчанка випередила 26-х спортсменів та посіла друге місце в турнірній таблиці, а в блискавичній грі – вона стала переможцем серед 10 шашкістів.

Це була вже друга матчева зустріч українських та угорських однолітків. Першими подібний захід організувала Івано-Франківська обласна федерація шашок. Угорська федерація в боргу не залишилася, покликавши наших спортсменів на відкритий чемпіонат своєї країни. І тоді, і зараз беззаперечна перевага була на боці молоді з України, бо рівень українських шашок є дуже високим. Тільки в останньому чемпіонаті світу з швидкої та блискавичної ігор серед дорослих, який пройшов в Ізмірі (Туреччина), українським міжнародним гросмейстерам вдалося завоювати три медалі високого ґатунку: Артем Іванов з Дніпра став чемпіоном світу, а Юрій Анікєєв з Харкова та Ольга Балтажи з Івано-Франківська вибороли срібні нагороди.

Чемпіонку світу з шашок-100 Ольгу Балтажи запросили в якості гостя до Угорщини. Перед початком змагань її було представлено молодим спортсменам. Угорські підлітки із зацікавленістю роздивлялися нагороди, які іменита спортсменка привезла з собою. А після завершення церемонії нагородження шашкістів, які вибороли медалі та кубки у змаганнях з швидкої гри, Ольга Семенівна дала угорській та українській молоді майстер-клас. Із великим задоволенням юні підлітки відповідали на її запитання, виходили до дошки й демонстрували свої знання у комбінаційній грі.

Подібні заходи дуже потрібні в першу чергу угорським шашкістам, тому що поки їх рівень не є високим. Кожна подібна зустріч допомагає їм пізнати глибини шашкової науки та ще більше полюбити цей інтелектуальний вид спорту.

Цікаво на цих змаганнях було і нашим спортсменам. По-перше, вони пройшли дуже інтенсивну практику гри у шашки-100 і непогано підготувалися до найближчих змагань найвищого рівня. По-друге, українська молодь зуміла підняти собі настрій завдяки впевненій грі й завоюванню великої кількості нагород та кубків. Незабутньою для гостей з України ця подорож стала ще й тому, що впродовж двох днів вони зуміли познайомитися з угорською культурою, покаталися на старинному автомобілі та велосипедах, а також зробили безліч фотографій на згадку у рицарських обладунках та вбранні.

Подібна матчева зустріч не буде останньою. В планах івано-франківської шашкової федерації – організувати матчеву зустріч українців з однолітками з Польщі та Словаччини.

Джерело http://sports.dp.ua