7 січня на 78 році пішов з життя патріарх шахового спорту Кам`янського Святослав Миколайович Москаленко (10.05.1942-07.01.2020).

 

В дитинстві Святослав захоплювався футболом і досяг певних результатів, отримавши перший розряд. Шахами став займатися десь у восьмому-дев'ятому класі. Його кумиром став багаторазовий переможець і призер чемпіонатів міста і області Віктор Литвинов. А першим своїм шаховим учителем він вважав Володимира Фатова. Розквіт гри в шахи для Святослава Миколайовича був в 1970-х роках, коли він вісім разів става чемпіоном міста з бліцу. В 1979 і 1995 роках С.Москаленко носив титул чемпіона Дніпродзержинська з класичних шахів. Свого часу шахісти ПХЗ грали в першості СРСР серед заводів-гігантів (чисельністю 20 тис. і більше робочих) і в першості УРСР серед підприємств оборонної промисловості. До речі, С.М.Москаленко був чемпіоном Омська. В 1967 році він вперше поїхав на чемпіонат Дніпропетровської області і відразу виконав норматив кандидата в майстри спорту.

Після школи Святослав Москаленко вступив до індустріального технікуму за фахом обробка металу різанням. Потім 2-3 роки попрацював в індустріальному інституті ім. Арсеничева на кафедрі металургія чавуну. З 1971 по 1979 рр. була робота в дослідницькій організації при Баглійському заводі котельно-допоміжного оборудування і трубопроводів. У 1981 р. він перейшов на ПХЗ і працював там до 2007 року інженером-конструктором, а пізніше зам. начальника по адміністративно-господарській роботі.

В армії служив з 1962 по 1965 рр. у військово-будівельних військах. "Нашими були всі космічні пускові майданчики. Бачив на власні очі запуски космічних кораблів на Байконурі. Ми знали раніше інших, що в космос полетить жінка, Валентина Терешкова. Так, як я мав технічну освіту з обробки різанням, то був на посаді майстра", - згадував Святослав Миколайович Москаленко.