Виграв
 
На протязі вісімнадцяти років в нашому місті проводиться дитячий шаховий турнір "Снігова королева". В кінці грудня минулого року пройшли напівфінальні матчі серед п`ятнадцяти середніх навчальних закладів. А 12-14 січня в шаховому класі ДЮСШ № 1 гралися фінальні зустрічі.
 
 
Як сказав голова міської шахової федерації Дмитро Задорожний, він, будучи ще школярем, приймав участь в цих змаганнях і двічі був переможцем.  "Я тоді навчався в СШ № 43, яка до речі, знаходилася в цьому приміщенні де ми зараз граємо, - говорить Д.Задорожний. - Раніше географія учасників "Снігової королеви" була набагато більшою. Крім місцевих учнів-шахістів до нас приїжджали гості з Дніпропетровська, Новомосковська, Орджонікідзе, Верхньодніпровська. Турнір був доволі цікавий. Зараз ми намагаємося відновити ті традиції. Нинішні змагання мені дуже сподобалися. Я побачив чимало емоцій: були і радощі, були і сльози. Але байдужих до гри не було. Ви намагалися перемогти, завоювати бодай пів-очка для своєї команди. Але нажаль не всі допрацювали до кінця. Чимало просто подарували ті ж пів-очка своєму супернику. Та найбільше мена порадували наймолодші учасники, обидва 2012 року народження, Давид Дунаєвський і Максим Косухін.
 
 
Косухін Максим
 
Хлопчаки набрали із дев`яти можливих три і чотири очка. Це чудовий результат для них. Дуже не повезло СШ № 39. Їм не вистачило пів-очка, щоб зайняти третє місце на турнірі. Ви в якійсь із партій їх загубили. Нагадаю, всі хто набрав 4,5 очка - виконали норматив четвертого розряду".  
 
В індивідуальному заліку серед хлопців перше місце посів Микола Кирилов із ліцею № 1, записавший на свій рахунок 8,5 очків. Друге місце дісталося учню СШ № 36 Михайлу Богомазу, в активі якого 7 очків. Третім став Олександр Стрельнік із СШ № 40, який набрав 6,5 очків. 
 
Серед дівчат за друге-третє місця боролись Христина Мачутська (СШ № 44) і Віра Попруга (ліцей НІТ № 2), які набрали однакову кількість очків - по п`ять. Але в очній зустрічі Попруга виграла, тому їй присудили друге місце. Першою стала Олександра Славська (СШ № 44), у якої 6,5 очків. Їм, як і хлопцям, крім грамот і медалей були вручені призи від співорганізатора змагань центру "Спорт для всіх".
 
Головний приз - красивий перехідний кубок отримала капітан команди переможців СШ № 44 Олександра Славська.
 
СШ 44
 
Призерами також стали команди СШ № 25 і ліцею НІТ № 2. Всі учасники-призери були нагороджені медалями і грамотами. За активну участь в турнірі "Снігова королева" грамотами і шаховою літературою (кожен вибирав книжку на свій смак, - прим. автора) були нагороджені 20 гравців.
 
Крім голови шахової федерації міста Дмитра Задорожнього, нагороди вручали тренер ДЮСШ № 3 Дмитро Кір`янов і представник міського центру "Спорт для всіх" Михайло Кортогуз. 
 
Загальне фото шахістів
 
КОМАНДИ-ПРИЗЕРИ
 
1 - СШ № 44 (Славська Олександра, Фіялковський Кирило, Мачутський Владислав, Яцина Ерік);
2 - СШ № 25 (Мостика Костянтин, Леонтьєв Максим, Рєзнік Степан);
3 - ліцей НІТ № 2 (Попруга Віра, Опенчук Марія, Мальцев Максим).
 
Текст і фото Віктора КУЛЕНКА.