АнтонDSC 0629

У Кам'янському СК "Промінь" в минулу суботу пройшов четвертий шаховий Меморіал пам'яті чемпіона УРСР 1965 року Рудольфа Івановича Єрмакова (Гольдштейна), якому 14 серпня виповнилося б 80 років. За нагороди, встановлені його сином Владленом Єрмаковим, боролися 21 гравець. Серед учасників було чимало друзів Рудольфа Івановича, а також гравців, що зустрічалися з ним за шахівницею. Старими товаришами були і гості з обласного центру Олег Іванович Школа і Олександр Андрійович Умінський.

 

ФОТОАЛЬБОМ https://vk.com/album84493189_247097819?act=edit 

"Знаю Рудіка (Рудольфа Івановича. - прим. автора) ще з шкільних часів, - розповідає Олег Школа. - Я Навчався тоді в школі № 86. На початку шістдесятих років він грав за Чечеловку, а я за інший район. Ми змагалися в першості міста і області. Між собою зустрічаліся за шахівніцею три рази. Двічі виграв Єрмаков і одну партію звели до нічійного результату. Він як професіонал зостався в спорті, а я, як аматор, подався в науку (працював в ДХТІ, - прим. автора). Останній раз ми зустрічаліся перед його від'їздом до Ізраїлю. Потім, коли Рудольф був тяжко хворий, розмовлялі по телефону. А в душі він остався таким молодим як на цій фотографії (Олег Іванович показав на фото, яке висить на стіні кімнати де проводівся турнір. - прим. автора). Дивлюся на фото и радію. Просто зустріч з Рудіком добавляє мені роки життя ".

Олександр Андрійович Умінський разом з Олегом Івановічем Школою на Меморіал пам'яті Р.Єрмакова пріїжджають вже другий рік поспіль. "А я Рудіка знаю з 1948 року, бачив як він по району бігав ще в трусах, - посміхаючись згадує О.Умінський. - Ми жили разом на Чечеловці, хоча я захищав честь Кіровського району. На Чечеловці була група шахістів. Серед них відомі Валентин Руденко, Володимир Гергель, Алла Титаренко. Ми знали по шахам один одного ще із школи, яку я закінчив в 1952 році. Всіх нас тренував Євген Миколайович Узун. Звання кандидата в майстри спорту я получив вже в КБ "Південне", де пропрацював майже 60 років. У командних змаганнях нерідко зустрічалися з Рудольфом Івановичем. Я норматив першого розряду виконанав в 1950 році, раніше за Рудіка. Але він яимось чином дуже швидко прогресував, тому в індивідуальних зустрічах перевага булу на його стороні. А коли розпочав працювати, то я практично від шахів був відірванний".

Разом з 1967 року грали Рудольф Єрмаков і Святослав Москаленко. Юрій Єрмаков нагадав, що Святослав Миколайович свого часу був вхожий в партком і профком "Азоту". Тому він як другу, всіляко допомагав Рудольфу Єрмакову в рішенні різних питань. Тим самим просуваючи популяризацію шахів в Дніпродзержинську. "Перший раз ми з Єрмаковим виступали на першості області в 1967 році, - розповідає С.Москаленко. - Тоді я вперше виконав кандидата в майстри спорту. Починаючи з 1975 року ми разом з ним і Володею Донцем об'їздили всю Дніпропетровщину. Стали трикратними чемпіонами області серед підприємств оборонної промисловості "ФіС". І всюди про Рудольфа Івановича відгукувалися тільки з позитивного боку. Чесна, принципова людина, він мав організаторський талант запросто залагоджувати всі негаразди, що виникали на різних турнірах".

Після семи напружених турів швидких шахів (рапіда), що проводилися за швейцарською системою, стало відомо, що три гравці набрали однакову кількість очок. І тільки за коефіцієнтом Бухгольца було визначено, що перехідний кубок отримав Антон Волков. До речі, він тричі поспіль виграв цей приз. А по положенню даного Меморіалу, кубок тепер назавжди залишається у Антона. Так що спонсору доведеться на наступний рік придбати новий приз.

Як повідомив головний арбітр турніру суддя міжнародної категорії Юрій Анатолійович Єрмаков, призовий фонд розподілявся по системі, апробованої 30 років тому в Ризі. "Переможець отримує приз, який залежить від плюсів (перемог), - пояснює Ю.Єрмаков. - Ціна одного плюса визначається енною кількістю гривень. В залежності від того скільки плюсів набирає призер, їх кількість збільшується на цю ціну і шахіст отримує гроші з призового фонду. У кожного гравця з'являється матеріальний стимул, завис

ВсіDSC 0658

Красиво оформелені грамоти отримали абсолютно всі учасники змагань. Грошові призи, а також банки з медом (нагадаю, що Меморіал проводився 19 серпня в день святкування яблучного Спаса. - прим. автора) були вручені десяти шахістам, що показали найвищі результати (першій шістці, а також кращим ветеранам шахів, - прим. автора ). "Мед для того, щоб ваша розумова діяльність розвивалася", - посміхаючись, зазначив Владлен Єрмаков, вручаючи нагороди.

Головні призи отримали: Антон Волков, Сергій Титов, Валерій Полташевський, Святослав Москаленко, Володимир Донець, Євген Гергель.

Серед ветеранів шахів призи дісталися Олегу Школі, Олександру Умінському, Віктору Носулі і Дмитру Кир'янову.

Нагороду отримав також кандидат педагогічних наук Анатолій Сеймук, який представляв селище Аули.

Текст Віктора КУЛЕНКА.