Шалигін

Майже півроку (з 15 травня по 15 листопада) проводився XVIII командний чемпіонат України по складанню шахових композицій. В змаганнях приймали участь композитори дев’яти областей України. В боротьбу за першість включились команди Дніпропетровської, Донецької, Полтавської, Харківської, Житомирської та Тернопільської областей. В особистому заліку перемогу виборювали також представники Чернівецької, Сумської і Київської областей.

Боротьба за перемогу була напруженою з початку змагання і до його закінчення. Долю першого місця визначив один єдиний бал, а різниця між третім та четвертим місцями склала всього 2 бали.

За умовою проведення змагання командам потрібно було скласти по дві композиції у кожному з семи розділів. В командний залік зараховувалась одна (краща) композиція в розділі. За перше місце композиція отримувала один бал, за друге – два, ..., за десяте – десять. Команда-переможець визначалась за найменшою кількістю набраних балів.

Перше загальнокомандне місце посіла команда Дніпропетровської області. В її складі виступали Олег Шалигін (Кам’янське), Сизоненко Віктор (Кривий Ріг) та дніпряни Олексій Борисенко (помер 22 липня), Сергій Бородавкін, Микола Грива, Анатолій Караманіц, Георгій Обляшевський, Валерій Семененко (капітан), Олександр Семененко. Другими стали проблемісти Полтавщини. Третя сходинка дісталась команді Донецької області.

У переможців залікові бали по розділам принесли наступні учасники, які зайняли відповідні місця:

1 - Семененко Валерій, Семененко Олександр (кооперативні мати)
1 - Бородавкін Сергій (зворотні мати)
1 - Семененко Валерій, Семененко Олександр (спеціальний розділ)
2 - Борисенко Олексій (двоходівки)
2 - Шалигін Олег (багатоходівки)
5 - Бородавкін Сергій (етюди)
6 - Караманіц Анатолій, Обляшевський Георгій (трьоходівки)

На фото Олег Шалигін.