ДК Металлургов1

15 березня 1931 р. в місті  Кам'янське (Дніпродзержинськ) відкрито палац культури металургів . Він побудований за проектом відомого українського зодчого – академіка архітектури Володимира Гнатовича Заболотного. За своє творче життя Володимир Гнатович побудував кілька палацових будівель, але перша була споруджена ним у нашому місті. У палаці, крім просторого залу на 850 місць, була обладнана напівкругла аудиторія для репетицій хору (вона і зараз використовується за призначенням), передбачені кімнати для самодіяльних гуртків, невеликий спортивний зал та приміщення для бібліотеки. Прилеглий до палацу культури стадіон функціонував круглий рік: влітку на його майданчиках змагалися футболісти, волейболісти, тренувалися легкоатлети, а взимку заливали каток. Але вже в довоєнний час будівля палацу культури виявилося тісним для зростаючих культурних потреб металургів. У 1940 році був виконаний проект реконструкції, однак Друга світова війна перешкодила втілити його в життя. У післявоєнний період палац культури металургів стає втіленням культурного і спортивного життя всього міста. В його стінах стали всесвітньо відомими ансамбль народного танцю «Дніпро», заслужена капела бандуристів.

7

1959 год

1959 сентябрь Мое посещение директора завода Орешкина Г Г

1959 рік. Завдяки легкоатлетам "Дзержинки" було розширено маленький спортзал 9х18 м, до 18х24 м, а також прибудований двоповерхові зали (фото із архіва тренера П.П.Коршуна)

1 мая 1954 г Барковская Люда Крамаренко Лариса Гладилина Тамара возле ДК Металлургов

1 травня 1954 р. Легкоатлетки Людмила Барковська, Лариса Крамаренко, Тамара Гладиліна біля входу в ДК Металургів.

У 1995 році,через підтоплення фундаменту, почала осідати будівля. Були аварійно закриті концертний зал, кінозал , бібліотека. Але культурно -масова робота в палаці культури не зупинялася ні на день. Вціліла частина будівлі палацу культури і великий спортивний корпус об'єднані в Профспілковий культурно-спортивний комплекс, в якому працюють, крім спортивних секцій, 17 гуртків.Він залишається головним осередком культури Дніпродзержинська.

Л.Глок