Спочатку Суперкубок, потім Кубок, а зараз чемпіонат України –  Кам`янському «Прометею» вдалося оформити золотий хет-трик на внутрішній арені.

Цікаво те, що підопічні Івана Петкова завершили сезон без поразок, якщо не враховувати єврокубки. В останньому протистоянні аж ніяк не було відчуття, що «Хімік» зможе обіграти «червоно-білих». Навпаки, кам’янчанки повністю контролювали хід подій на майданчику, а в їхній перемозі сумніватися не доводилося, незважаючи на клас та досвід суперника. Невдача в третьому сеті говорить, швидше, про втрату концентрації, ніж про нинішню силу вже екс-чемпіона України.

Гра розпочалася із затяжних розіграшів. Лідерство по ходу першого сету неодноразово переходило з рук в руки – 2:1, 2:3. Те, що господарки нервують, відчувалося на подачі гравців «Прометея», які вибили опоненток із прийому. Підтримати останніх було нікому, бо поєдинок проходив без глядачів. До того ж наставник южненок Євген Ніколаєв спостерігав за діями своїх підопічних із трибун, відбуваючи дискваліфікацію за отриману червону картку в попередньому матчі. Про це повідомляє сайт https://prometeyvc.com/ua/voleybol/novosti/prometey-bez-yedynoyi-porazky-vygrav-usi-trofeyi-na-vnutrishniy-areni

 

Декілька ейсів Анни Кириченко змусили головного тренера гостей Івана Петкова замість Даямі Санчес випустити на паркет Катерину Сільченкову, яка була покликана посилити задню лінію – 8:5. Забігаючи наперед, скажемо, що спортсменки неодноразово змінювали одна одну по ходу зустрічі.

Кам’янчанки здійснили спурт (0:4) завдяки лідеркам атаки. Намагалися вони будувати гру через Анастасію Крайдубу, зі свого боку южненки покладали надії, зокрема, на Юлію Бойко. Догравальниця була досить активною, що частенько трансформувалося в забиті голи – 10:9.

Більшу половину партії колективи йшли нога в ногу, і ніхто не міг відірватися в рахунку – 15:14, 16:17. Аж поки у Тхайнари не почалася локальна чорна смуга: волейболістка «Хіміка» то помилилася на прийомі, то влучила в антену… «Прометей» отримав чудовий шанс завершити сет на власну користь – 17:22. Господарки все-таки трохи скоротили відставання, але наздогнати наших дівчат їм не вдалося – 22:25.

Діана Мелюшкина зухвалою гарматою з третьої зони відкрила другий відрізок протистояння. Згодом своє вміння відчувати гру продемонструвала Лора Кітіпова. Зв’язуюча, перебуваючи спиною до сітки, зробила результативне скидання одною рукою. Закріпила попередній успіх своєї партнерки по команді Дар’я Дрозд, смачно приклавшись по перехідному – 3:5.

Впадало в око те, що гості надійніше почали діяти на блоці. Причому спортсменки встигали «чохлити» опоненток групами. Підопічні Анжели Гордієнко – саме вона керувала замість Ніколаєва – майже повністю втратили контроль над уже згаданою Мелюшкиною. Діана користувалася ефектом несподіванки, відриваючись від підлоги в самий незручний для южненок момент – 6:12.

Неочікувано «червоно-білі» своїми помилками дали суперницям шанс виправити ситуацію. До того ж частіше почали брати на себе ініціативу Бойко з Кириченко, які просто витягли «Хімік» за вуха із цієї прірви– 14:15. Знайшли підхід господарки й до гострих випадів Крайдуби. В одному з епізодів Анастасія намагалася пробити вище рук, але не розрахувала силу пострілу – сфера полетіла за межі майданчика. Після цього Анастасія Маєвська заробила бал з подачі – 20:19.

Напружена кінцівка зводила з розуму. Санчес та Дрозд заблокували удар Кириченко. Втім, уже в наступному розіграші кубинка одночасно пішла на м’яч з Аллою Політанською та завадила тій зробити передачу – 23:23. У складі южненок на подачу з лави для запасних вийшла Дар’я Степановська. Капітан запустила круглого в аут – це сет-бол. Щоправда, реалізувати його підопічним Петкова вдалося лише з другої спроби – 24:26.

Враховуючи, що ми грали на виїзді, будемо рахувати так: 0-2 у серії, 0-2 за партіями та 6:10 за очками вже у третьому сеті – в той момент гравці «Хіміка» були подавлені психологічно. Принаймні, так здавалося на перший погляд. Як вже писали вище, на фоні цього кам’янчанки втратили концентрацію. Чим вміло скористалися господарки, а їхній ривок говорить сам за себе (7:1) – 13:11. Перевага наших опоненток тільки зростала – 18:13. Відверто кажучи, шансів врятувати партію у нас було небагато – 25:18.

Болгарський фахівець провів серйозну розмову зі своїми волейболістками в перерві між сетами. Ті, перепочивши, забули про своє лідерство та почали все з нуля. Трохи розвантажила діагональну Кітіпова. Всі гравці нападу почали працювати на завершальній стадії комбінацій із приблизно однаковою інтенсивністю. В результаті чого в «Прометея» з’явилося більше варіантів для розвитку атак. Южненки до цього були не готові, а тому програли четверту партію з тріском – 14:25.

Отже, вітаємо «червоно-білих» із першим історичним чемпіонством!

«Хімік»: Кириченко, Тхайнара, Снід, Нємцева (л), Скрипак, Бойко, Степановська (к), Сінгх (л), Великоконь, Микитюк, Маєвська, Хобер. Тренер – Анжела Гордієнко.

«Прометей»: Дудник, Мелюшкина, Дрозд (к), Політанська, Сільченкова, Кітіпова, Крайдуба, Харчинська, Франкевич, Санчес, Ротар (л), Мазенко, Венегас (л). Тренер – Іван Петков.

Тривалість матчу: 95 хв. (23+26+23+23).

Судді: Паєвський Володимир - Льопа Андрій.

Набрані очки: 85-94 (46-55 – атака, 10-13 – блок, 10-3 – ейси, 19-23 – помилки суперника).

Кращі снайпери: Кириченко (19) – Крайдуба (22).

15 квітня. ФСК «Олімп». Южне.