На ігровому майданчику СШ № 24 вчора, 11 липня, відбувся турнір "Футбол - це життя", який організували заступник міского голови Костянтин Саусь і Федерація футболу міста Кам`янске (президент Едуард Коряк).

Чотири команди футболістів-ветеранів (Кам'янські "Хімік", "Металург", "Дзержинець", а також колектив "Дніпро" з обласного центру) за коловою системою зустрічалися між собою. Родзинкою змагань стала участь в команді гостей Олімпійських чемпіонів 1992 року Євгена Яровенка та Олексія Чередника, а також Олега Тарана, який відзначився трьома голами в "золотому" матчі Дніпропетровського "Дніпра" проти Московського "Спартака" в 1983 році.

Початку турніру передувала церемонія його відриття. Присутніх вітали організатори спортивного заходу, які з величезною вдячністю поставилися до всіх футболістів, виявивших бажання зустрітися на футбольному полі. В подальших їхніх діях на зеленому газоні глядачі побачили ту ж невгамовну пристрасть, яку гравці показували в свої минулі роки. "Дай Боже кожному молодому футболісту показати той рівень гри, який наші ветерани продемонстрували сьогодні", - сказав один з вболівальників, подивившись їхнї дії на полі.

Приємним сюрпризом стало нагородження пам'ятними сувенірами футболістів-ветеранів, яким в поточному році виповнилося 50 років. Такої честі удостоїлися Едуард Іванов, Андрій Широкий, Віталій Горохов.

"Я сам не очікував, що на наш турнір приїдуть чемпіони Олімпійських ігор у Сеулі, які тоді в фіналі перемогли самих королів футболу, збірну Бразилії. Навіть сама їх присутність задає тонус в кожній грі. І нехай сьогодні ми проводимо матчі на міні-стадіоні за правилами міні-футболу, але вже восени такі змагання пройдуть на великих полях. Відкрию секрет, до нас приїдуть вже не одна, а чотири команди гостей. Це буде турнір міст", - повідомив Едуард Коряк.

"Дуже приємно, що незважаючи на всі складнощі пов`язані з карантином, ви змогли зібратися на цей турнір. І подвійно приємно зустрітися з моїми давніми друзями, побачити їх в грі, - зазначив у вітальній промові під час відкриття турніру К. Саусь. - Я радий, що свого часу футбол для мене став рідним видом спорту. А ще мені приємно усвідомлювати, що якщо ми ще недавно їздили на турніри в Дніпро та інші міста тільки тому, що в Кам'янському не було відповідних умов, то зараз у нас з'явилися сучасні футбольні поля та майданчики. Хочу сказати, що ми почали велике спортивне будівництво, і до кінця року будуть введені в дію чотири великих універсальних мультістадіони, на яких будуть проводитися не тільки футбольні матчі, а і легкоатлетичні зустрічі. А сьогоднішній турнір - це негласний початок великого розвитку футболу в нашому місті. Як тільки ми презентуємо відкриття нових стадіонів, відразу ж приступимо до створення Академії футболу, про яку давно мріємо".

Враженнями про організацію турніру поделілились гості. Олег Таран, який пограв у командах СРСР, Ізраїлю, Марокко сказав, що такі турніри приносять користь для розвитку футболу, і зокрема на таких прикладах вчаться юні гравці. "А для нас ветеранів, це можливість ще раз зустрітися з друзями. Перед нами не ставляться завдання перемогти будь-якою ціною. Ми граємо в своє задоволення", - сказав він.


Після урочистої частини було оголошено, що турнір починається з матчу між командами "Дніпро" і "Металург". У цій зустрічі вболівальники змогли на власні очі переконатися у нев'янучій грі метрів футболу, які виступали на полях багатьох країн світу, гравців Дніпропетровського "Дніпра" 80-х років Сергія Башкірова, Олексія Чередника, Олега Тарана, Євгенія Яровенка та їх товаришів. І не дивно, що гості перемогли 4:1. Два м'ячі на свій рахунок записав О.Таран.

У наступній грі завдяки голу Євгена Оніпко, перемогу над "Хіміком" здобув майбутній переможець турніру команда "Дзержинець".

Футбольна "заруба" між "Дзержинцем" і "Хіміком" завершилася нічийним рахунком 3:3.

І, як виявиться далі, вирішальною зустріччю стала гра між "Дніпром" і "Дзержинцем". Кам'янчани повністю переграли дніпрян. Остаточний рахунок 3:0. Голи забили Ваврищук і Оніпко (2). І навіть розгром 4:1, вчинений "Дніпром" над "хіміками", не допоміг гостям піднятися вище другого місця. Остання гра між "Металургом" і "Дзержинцем" завершилася "всуху".

Під час церемонії закриття турніру, грамотою був нагороджений ветеран футболу Володимир Антонович Флокій. Свою порцію нагород отримали люди, які висвітлюють спортивне життя міста, журналісти Віктор Куленко і Світлана Брижа, фотограф-аматор Сергій Захарчук. А також заступник президента міської федерації футболу Ігор Ігнатенко, працівники управління молоді та спорту Анна Ванюшкіна, Аліна Жиронкіна, медсестра турніру Дарина Золкіна і суддя змагань Елнур Аллахвердієв.

Красиві статуетки отримали кращі гравці команд - Віталій Горохов ("Хімік"), Євген Оніпко ("Дзержинець"), Юрій Гуляєв ("Металург"), Євген Яровенко ("Дніпро"). Від імені ветеранів "Дніпра" капітан команди Євген Яровенко подякував Костянтина Вікторовича Сауся за організацію даного турніру. "Найголовніше, що у вас є така людина, яка все доводить не словами, а справами. Без минулого немає майбутнього. Сьогодні немає переможців і програвших. Ми всі перемогли. Ми зустрілися, поспілкувалися. Сподіваюся, що і в подальшому будемо зустрічатися вже на великих полях", - сказав Є.Яровенко. А свою нагороду Євген передав Віталію Сахацькому, якого він вважає найкращим у своїй команді.

Разом з капітаном команди-переможниці "Дзержинець" Валерієм Палійчуком, радість перемоги відчули Олег Кришин, Євген Чернишук, Віталій Ваврищук, Ігор Стежко, Сергій Хомчик, Іван Решетило, Владислав Кульбашний.

Футбольне свято завершилось колективною фотосесією.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ

1 - "Дзержинець" (7 очок)
2 - "Дніпро" (6)
3 - "Металург" (2)
4 - "Хімік" (1)

ФОТОАЛЬБОМ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100004468564444&lst=100004468564444%3A100004468564444%3A1594567443&sk=photos