19 вересня в залі Кам'янської ДЮСШ № 1 паралельно проводилися два змагання з греко-римської боротьби: XIV Всеукраїнський турнір на призи Гетьмана козацтва Запорізького, маршала Дмитра Сагайдака і чемпіонат Дніпропетровської області серед молодших юнаків (2005/2006 р.н.). Організаторами турнірів виступили головний отаман "Окремого природно-правозахисного округу" генерал козацтва Олександр Миколайович Пилипенко, Кам`янська федерація боротьби і профспілка Металургів ПАТ "Дніпровський меткомбінат".

Обмеження, внесені через пандемію, не дозволили орнізаторам зібрати в одному місці багато борців. Змагання довелося проводити в два етапи. І навіть під час святкової церемонії відкриття, від команд були присутні всього по одному борцю. Взагалі за кубки, призи та медалі боролися 98 спортсменів із Верхньодніпровська (3 команди), Кривого Рогу (4 команди), Новомосковська (2 команди), Дніпра (2 команди), Покровки, Васильківки і Каменських ДЮСШ № 1 і № 3. Спочатку боролися малюки. А після урочистого відкриття змагань, за нагороди змагалися спортсмени, починаючи з ваговій категорії 52 кг. У чемпіонаті області на кону стояло потрапляння десяти переможців на чемпіонат України, який пройде в Одесі.

В урочистій церемонії відкриття взяли участь керівники Міжнародної громадської організації "Козацтво Запорозьке" на чолі з генералом козацтва Василем Сердюковим, голова профкому профспілки "Металургів" Олег Нагорний. В якості почесних гостей були майстри спорту з греко-римської боротьби СРСР Юрій Лаврович Єлісєєв, Іван Олексійович Вишницький, Заслужений тренер України Лев Рудольфович Єжевський.

Після виконання державного гімну, головний священик "Окремого природно-правозахисного округу" отець Віталій окропив усіх присутніх свяченою водою, а також побажав юним борцям випробувати солодкість перемог, і не занепадати духом випробувавши гіркоту поразок. "Навіть програвши на килимі в сутичці, ви не повинні засмучуватися. Адже ця поразка спортивна. Значить десь не догледів, недопрацював, полінувався. І зміцни, Господи, всіх тих хто не стане сьогодні першим, дай їм можливість дожити до наступного року і краще виступити на наступному турнірі", - зокрема, сказав отець Віталій.

Від імені міського голови, всіх борців, тренерів та гостей змагань, зі святкуванням 270-річчя Кам'янського привітав директор ДЮСШ № 1 Анатолій Андрійович Івашина.

Олег Нагорний привітав присутніх від імені багатотисячного колективу містоутворюючого підприємства і від профспілки "Металургів". Він висловив тверду впевненість в тому, що подібні борцівські турніри, в організації яких активно бере участь Дніпровський меткомбінат, допомагають виховувати не тільки відмінних спортсменів, а й майбутніх патріотів України. "Цей турнір співпав з 270-річчям міста Кам'янське. Наше місто підготувало величезну кількість видатних спортсменів. Напевно тільки столиця може похвалитися такими показниками. У цьому головна заслуга шанованих тренерів і викладачів. Всім учасникам бажаю досягати нових висот у спорті і в житті", - сказав О.Нагорний. Лідер профспілки прийшов не з порожніми руками. За великий вклад не байдужих до спорту людей, за популяризацію здорового способу життя він вручив грамоти та цінні подарунки. Почесною грамотою профспілки "Металургів" і символом козацької доблесті, кришталевою шаблею (виготовленою в легендарному кришталевому цеху ДМК) був нагороджений президент міської федерації греко-римської боротьби Юрій Нікітенко. Таку ж грамоту і кришталевий ріг (у вигляді пістолета) отримав генерал козацтва Олександр Миколайович Пилипенко. Через хворобу він був відсутній і замість нього нагороди отримав генерал козацтва Василь Сердюков.

Після церемонії відкриття, спортсмени продовжили змагатися на килимі.

Підсумки турнірів будуть опубліковані пізніше.

ФОТОАЛЬБОМ https://www.facebook.com/profile.php?id=100004468564444&lst=100004468564444%3A100004468564444%3A1600556585&sk=photos