У затишному залі Дніпродзержинської ДЮСШ № 1 пройшов IV Всеукраїнський фестиваль бойових мистецтв пам'яті гетьмана Анатолія Васильовича Поповича. У його рамках проводилися Кубок України з козацького двобою і відкритий кубок міста зі змішаних єдиноборств ММА. Нашими гостями стали команди з Дніпропетровська, Запоріжжя, Одеси, Полтави, Харкова, Верхньодніпровська, Комсомольська, Кременчука, Кривого Рогу, Лубни, Первомайська, Умані. Природно, що левова частка серед 120 учасників, належала 38-ми дніпродзержинським бійцям, які представляли спортивні клуби "Адреналін", "Герц", "Гольфстрім", "Юність".

"Вперше наше місто прийняв Всеукраїнський фестиваль бойових мистецтв у 2012 році, - розповідає один з організаторів змагань, тренер клубу" Герц "Костянтин Тимченко. - Це стало можливим після того, як відбулося відкриття прекрасно оснащеного залу завдяки програмі братів Кличків "Старт до успіху". Маючи такий майданчик для проведення змагань державного рівня по нашому виду спорту президент української федерації козацького двобоя Володимир Анатолійович Родіонов постійно надає нам довіру. Його влаштовує організація турніру, умови розміщення спортсменів".

Турнір проходив за підтримки департаменту молоді та спорту Дніпродзержинської міської ради. Дієву допомогу надали приватні підприємства "Тритон" (директор Л.Собко), "Еділія" (директор В.Онищук). Організатори турніру - СК "Герц", Українська спортивна федерація козацького двобою, Дніпропетровський обласний осередок Всеукраїнської федерації козацького двобою, Федерація змішаних єдиноборств ММА Дніпропетровській області. Під час відкриття змагань були присутні майстер спорту СРСР з боротьби, директор ДЮСШ № 1 Олексій Павлович Бурма, головний інспектор змагань заслужений тренер України, президент Української спортивної федерації козацького двобоя Володимир Анатолійович Родіонов (Київ), головний суддя, Краєвий отаман Дніпропетровського обласного осередку міжнародної організації казацтво України, генерал-хорунжий Ігор Букреєв (Дніпропетровськ), супервайзер, віце-президент Всесвітньої федерації козацького двобою Олександр Корнієнко (Київ).

У змаганнях брало участь чимало відомих спортсменів. "Дніпродзержинськ в основному представляли дебютанти-новачки, - розповідає К.Тімченко. - Мої бійці Антон Єрмашкевич і Богдан Котловянов були задіяні в суддівській колегії. Для мене це було важливіше, як для організатора змагань. І хлопці мені дуже допомогли. Світлана Гоцик з "Адреналіну" перед самим початком турніру зійшла з дистанції. Під час тренування у неї відбулося розсічення брови і їй наклали чотири шви. Хоча з Умані на бій зі Свєтою приїхала, яка виступала раніше в Китаї, Любов Тюпіна, і сутичка стояла під загрозою. У терміновому порядку була запрошена Інна Гуцал. Так як Інна останнім часом займалася в основному підготовкою турніру, то толком не тренувалася. В результаті поєдинок, який відкривав фінальну частину найяскравішого розділу ММА - "герц-3", вона програла (больовим прийомом на руку. - прим. автора). Хоча 17 травня минулого року Гуцал в Києві на чемпіонаті України перемогла Тюпіну. Вийшло, що суперниця взяла реванш. Очікувався в якості почесного гостя приїзд Марини Мороз, першої представниці України, яка виступає в абсолютному бійцівському чемпіонаті (UFC). Але, так як Марина готується в Москві до поєдинку з представницею Шотландії Джоан Колдервуд, то вона не змогла потрапити до нас.

Наше місто титулованими бійцями представлений не було. Зате з інших регіонів такими були професіонали: Віталій Бранчук з дніпропетровського клубу "Патріот", за плечима якого 15 боїв (у рейтингу по Східній Європі він йде третім у своїй вазі до 66 кг. - прим. автора), Ярослав Франчук з Кривого Рогу, Нарек Бахтаварян, що представляє Запоріжжя. Нарек спеціально приїхав на матч-реванш з Бранчуком. У них був торік бій у восьмикутнику в Кирилівці, де він поступився дніпропетровцю. Тут ми їх розвели по сітці. Благо в цій вазі це була численна за кількістю учасників категорія, в якій билися сім бійців. До фіналу суперники дійшли проходячи своїх опонентів достроково. Бринчук виграв у представників Первомайська та запорізького "Сапсана", а Бахтаварян переміг спортсменів клубв "Панчер" і "Патріот" з Дніпропетровська. Але реванш Наріку так взяти не вдалося. Ставши переможцем В.Бранчук завоював право потрапити до складу збірної України, яка виступить 17 квітня у Львові на Кубку Європи".

Найбільш численною категорією була вагова 77 кг, де билися 8 учасників. Переможцем у ній став Костянтин Линник з харківського клубу "Зевс".

Майстер спорту з греко-римської боротьби Давид Акапанян із Запоріжжя у своєму дебютному поєдинку отримав розсічення брови і припинив виступ на рингу.

У ваговій категорії до 70 кг виступали п'ять бійців. Перемогу здобув М.Юрченко з Кривого Рогу.

Сенсаційно завершився поєдинок у вазі 84 кг. "У вересні минулого року у нас в профтурнірі в восьмикутнику на "Золотих пісках" Джанібек Атаджанов (харківський "Зевс") виграв  задушливим прийомом у Богдана Котловянова, - продовжує розповідати К.Тімченко. -  А тут він виграв у Ярослава Франчука, але в фіналі несподівано достроково програв (нокаут коліном. - прим. автора) дебютанту, представнику полтавської команди "Бронебор" Антону Паденко.

Наш Женя Гобов виступав у юніорській категорії 16-18 років. Він зараз навчається в Києві та через сесії тренувальний процес йде не так як завжди. Та й я не можу контролювати його тренування. Що, природно, позначилося на результаті. І якщо в минулорічному фестивалі Гобов був переможцем, то зараз у фіналі програв за очками (зважаючи на те, що знявся з турніру) дебютанту з Полтави. Євгену просто не вистачило функціональної підготовки.

Ще одну сенсацію створив Дмитро Микутя з клубу "Бронебор", що став переможцем серед супертяжів (понад 93 кг). У попередньому поєдинку Діма нокаутував титулованого Олега Гапченко з харківської "Спарти". У фіналі він зустрівся з Василем Лук'яновим ("Сапсан"), який перед цим виграв у одноклубника Дмитра, В'ячеслава Богомола. І тут сильнішим виявився полтавчанин. Бійці клубу "Бронебор" дуже добре показали себе на цих змаганнях. Вони вже вдруге прїжджають в Дніпродзержинськ на фестиваль.

Ми звикли до певних нововведень. На цьому турнірі з'явився новий розділ "борня-3", так званий дитячий ММА. Він дуже схожий на змішані єдиноборства, але існує ряд обмежень, які попереджують травми. Це присутність певної екіпіровки та заборона застосування ряду технічних дій (больових, небезпечних прийомів). В основному діти вперше пробували свої сили в цьому розділі. У наймолодшій віковій категорії 2006/2008 р.н. переможцем став у ваговій категорії до 25 кг дніпродзержинець В'ячеслав Тимченко ("Герц"). Його одноклубники Олег Фалов і Олексій Тиньков були другими. Станіслав Тимченко став першим у ваговій категорії 30 кг серед бійців 2003/2005 р.н. в розділі "борня-2" (де немає больових прийомів і тримання в партері дозволяється до 10 секунд, - прим. автора)".

У ММА серед дніпродзержинських спортсменів призерами стали: друге місце серед дорослих - Артур Левін та Інна Гуцал; серед юнаків - Євген Гобова. Серед дітей наші бійці зайняли 15 перших, 23 других, 6 третіх місць.

Переможці та призери отримали барвисті дипломи від Української Федерації козацького двобоя, а також медалі, надані Дніпродзержинським департаментом молоді та спорту.

До складу збірної України на Кубок Європи потрапили дніпродзержинські бійці: Едуард Михайлець, Станіслав Тимченко, В'ячеслав Тимченко, Олексій Тиньков, Андрій Шилінський (всі з "Герц"), Дмитро Зачепило ("Юність"), Олексій Семенча, Олег Бонгін (обидва "Гольфстрім").

Текст: Віктор Куленко

http://vk.com/album84493189_213241850