На два дні зал Кам'янської ДЮСШ № 4, де займаються тхеквондисти, був переданий для проведення ще одного східного єдиноборства. 8-9 грудня тут проходить Кубок України з комбатан арніс.
 
На відкритті змагань з вітальними словами виступили завідувач сектором спорту департаменту з гуманітарних питань міськради Анатолій Івашина, директор комунального закладу "Спорт для всіх" Світлана Наволочка, а також директор ДЮСШ № 4 Олександр Кирпа. Вони побажали всім бійцям подальшого вдосконалення своєї професійної майстерності. Організатор змагань керівник комбатан України Майстер Євген Свіжевський (п'ятий лакан) поінформував присутніх, що зовсім недавно їх всеукраїнська організація комбатан арніс офіційно була зареєстрована в Міністерстві юстиції України. "Нам належить провести роботу зі створення обласних організацій комбатан арніс. І в наступному році ми вже точно проведемо перший офіційний чемпіонат України", - з гордістю заявив Є.Свіжевський.
 
Комбатан - це древнє філіпінське бойове єдиноборство. Вперше в нашому місті про нього дізналися 11 років тому. Піонерами по праву можна назвати двох тренерів з тхеквондо Олександра Кирпу і Євгена Свіжевського.
 
"Все для нас починалося на початку двохтисячних років, коли в Дніпропетровську Майстер Герман Мочалін з Латвії проводив семінар зі східних єдиноборств син му хапкідо і комбатан, - згадує О.Кирпа. - Ми захопилися, почали з Євгеном Свіжевським тренуватися. Їздили на міжнародні семінари в Латвію, Фінляндію, вчилися у Грандмайстра, засновника цього стилю Ернеста Амадора Престоса, нині покійного, у Юрга Зіглера, людини яка розвиває і курирує комбатан в країнах Європи. З часом почали до нас підтягуватися люди, що займаються цим напрямом. Зараз Євген Петрович Свіжевський має в Україні найвищий ступінь - п'ятий лакан. Він являється засновником всеукраїнської Федерації комбатан арніс, яка зовсім недавно отримала офіційний статус".
 
Наталя Дмитрієва вже не вперше виступає на змаганнях такого рівня. Так що її можна вже вважати досвідченою спортсменкою комбатан в нашому місті. "Взагалі я кандидат в майстри спорту з волейболу, 15 років тренувалася у Віталія Серьогіна, - розповідає Наталя Дмитрієва. - Старша дочка ходила на тхеквондо до Олександра Кирпи. Якось я попросила порадити яким видом спорту зайнятися для самооборони. Він запропонував хапкідо, яке вів Євген Свіжевський. Я рік позаймалася цим видом єдиноборства, а потім перейшла на комбатан. Нічого страшного не побачила, все реальне, цікаве. Спочатку мої знайомі були трохи шоковані, представляючи цей екзотичний вид спорту як щось незвичайне. І ось уже три роки я вдосконалююсь в цьому бойовому мистецтві. Мені подобаються і змагання, і те, що згуртований колектив, і то що суперовий тренер. У минулому році стала чемпіонкою України. В даний час маю шостий рівень комбатан. Паралельно продовжую займатися і хапкідо. Дома на тренуваннях доводиться спарингувати тільки з чоловіками. А на цих змаганнях крім мене є ще дві дівчини". У першому ж поєдинку сьогоднішніх змагань Наталія Дмитрієва здобула перемогу над харків'янкою Ганною Коберідзе.
 
Завтра, 9 грудня, після закінчення Кубка України пройде семінар по комбатан арніс.