невидимый убийца фото

 

 

У Кам’янському сьмого лютого пройшли громадські слухання про результати ремонтних робіт газоочисної системи киснево-конверторного цеху (далі – ККЦ) Дніпровського металургійного комбінату (далі – ДМК). Під час слухань представники ДМК заявили, що до квітня 2019 року пилові викиди киснево-конверторного цеху зменшаться вдвічі. На думку екологічної організації «Голос Природи», будь-які заяви промисловців про скорочення викидів в умовах неефективного державного контролю дотримання природоохоронного законодавства та санітарно-епідемічних норм можуть виявитися фікцією.

Нас «вбивають» кожен день!

У Кам’янському ДМК офіційно оголосив про початок громадського обговорення звіту про оцінку впливу на навколишнє середовище Кам’янського реконструкції в ККЦ газовідвідних трактів конвертерів №2 і №1. Громадське обговорення проводилося з 9 січняпо 14 лютого 2019 року. Саме обговорення організовує і координує не керівництво ДМК, а Міністерство екології України в особі начальника відділу оцінки впливу на екологію Шимкус Марини Олександрівни (м. Київ, тел.: (044) 206-20-89, e-mail: m.shimkus@menr .gov.ua).

В ході громадських слухань представниками ДМК було презентовано проект реконструкції газоочисної системи ККЦ, а також роз’яснені переваги обраної технології по зниженню викидів дрібно-дисперсійного пилу. Згідно з представленими матеріалами, у квітні поточного року викиди пилу на ККЦ повинні знизитися з 336,886 тисяч тон до 119, 2073 тисяч тонна рік. Викиди інших речовин (оксид вуглецю, оксид азоту, діоксид сірки та ін.) поки залишаться без змін. На думку представників ДМК, викиди пилу останнім часом помітно знизилися, це пов’язано з посиленням контролю за дотриманням виробничої дисципліни. У той же час, було відзначено, що через людський фактор випадки порушення технологічних процесів продовжують мати місце, що призводить до викидів пилу в нічний час і вихідні дні.

Викиди дрібно-дисперсійного пилу над ККЦ – це той самий рудий дим, який жителі центральної частини міста Кам’янське мають можливість спостерігати щодня. Фахівці в галузі охорони здоров’я називають цей пил «невидимим вбивцею». Згідно з останніми дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я ООН, доведено, що брудне повітря є одним з головних факторів, який впливає на стан здоров’я і тривалість життя людей у містах.

Спираючись на результати досліджень експертів ООН, європейська громадськість домоглася істотного зниження рівня забруднення повітря в своїх містах за рахунок впровадження сучасних систем моніторингу стану атмосферного повітря, підвищення плати за викиди і високі штрафні санкції за перевищення допустимих норм. Нажаль, в Україні поки не представляється можливим домогтися прийняття аналогічних рішень. З того часу, як у нашій державі оголошено політичний курс «на поліпшення умов життя людей», концентрації по пилу в промислових містах зросли в кілька разів. На думку екологічної організації «Голос Природи», це пов’язано перш за все з тим, що протягом останніх 4 років у країні діяв мораторій на перевірки промислових підприємств. У 2018 році дію мораторію було припинено, але у промисловців з’явилася ще одна можливість ігнорувати природоохоронне законодавство, а саме рішення Окружного адміністративного суду м Київ від 2 серпня 2018 року по справі № 826/3820/18. Це рішення визнало недійсним наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 10.12.2008 № 639 про методику розрахунків розміру компенсації збитків, заподіяних державі в результаті наднормативних викидів у атмосферу забруднюючих речовин. В результаті, сьогодні державна екологічна інспекція не має можливості штрафувати порушників. «Голос Природи» вважає, що за такої «беззубої» державної природоохоронної політики безглуздо сподіватися на поліпшення стану атмосферного повітря, навіть якщо ці обіцянки робляться промисловцями публічно.