Вихованець Кам'янської федерації кіокушин-кан карате Тимур Колішевський виграв Кубок "Король Кікбоксингу", який проводився у Берліні (Німеччина).

Кубок "Король Кікбоксингу" ("KingofKick") - традиційний турнір, який щорічно проводиться у Берліні між конкуруючими німецькими клубами з кікбоксингу. На думку керівництва Кам'янської федерації кіокушин-кан карате, своєю перемогою Тимур Колішевський наочно продемонстрував ефективність кіокушинівської системи підготовки спортсменів.

ПРОДОВЖУЙТЕ ЗАЙМАТИСЯ СПОРТОМ НАВІТЬ ЗА УМОВ ВІЙНИ

Тимур Колішевський вперше прийшов у секцію з кіокушин-кан карате у чотири роки і до останнього часу займався під керівництвом тренера (свого батька) Євгена Колішевського. У Кам'янській федерації Тимур є лідером у розділі "ката" (демонстраційна техніка) і одним із лідерів у розділі "куміте" (поєдинки). У березні 2022 року Тимур був змушений тимчасово переїхати до Німеччини через військову агресію Російської Федерації в Україні. У Німеччині юнак відновив свої заняття спортом у клубах з боксу та кікбоксингу. Всього через місяць занять провідний тренер Джон Джансен з клубу "AllroundSportGym" запропонував Тимуру Колішевському виступити у складі збірної на Кубку "KingofKick". Команда клубу складалася з десяти спортсменів. Тимур виступав на турнірі третім і був першим зі складу збірної, який став переможцем. Першим двом учасникам збірної не судилося виграти свої поєдинки, але перемога українця дуже надихнула інших спортсменів. В результаті команда клубу "AllroundSportGym" посіла чотири перших місця, три других і два третіх.

"З перших днів переїзду до Німеччини я почав шукати відповідну школу для навчання та спортивний клуб для тренувань, - розповів Тимур Колішевський. - Живу в невеликому провінційному містечку, тут немає федерацій і секцій з кіокушин-кан карате і мало спортсменів, які чули про кіокушин, як бойове мистецтво. Підростаюче покоління тут любить грати у футбол чи їздити велосипедом. Мені довелося піти тренуватися у клуби з боксу та кікбоксингу. Тренер та провідні спортсмени клубу "AllroundSportGym" відразу звернули увагу на рівень моєї фізичної підготовки та запропонували виступити на Кубку "KingofKick".

КІОКУШИН-КАН ДОВІВ СВОЮ ЕФЕКТИВНІСТЬ

У кікбоксингу, як і в кіокушин карате б'ються за правилами повного контакту, водночас це дуже різні системи підготовки. У кікбоксингу можна бити руками в голову, але забороняється атакувати ноги (удари в стегно, підсічки). Поєдинки оцінюються за кількістю влучень, а не за ефективністю пропущених ударів. Для того, щоб відчути новий стиль і пристосуватися до тактики та стратегії ведення бою у Тимура був лише один місяць. Цього часу дуже мало для того, щоб почуватися впевненим на рингу. На Кубку "KingofKick" з'ясувалося, що у Колішевського немає суперника в його ваговій категорії. Можна було відмовитися від виступу, але Тимур вирішив виступити у більш важкій категорії. Маючи вагу 71 кг, йому довелося вести поєдинок з 80-ти кілограмовим суперником. За іронією долі, противником кам`янчанина виявився російський спортсмен Віктор. У віці чотирьох років Віктору довелося разом із батьками виїхати з РФ до Німеччини. Це був досвідчений боєць, призер Берліна з боксу та кікбоксингу. У минулому Віктор займався три роки тхеквондо, вісім років боротьбою, два роки кікбоксингом. Після поразки росіянин подякував українця за добрий поєдинок.

"Напередодні змагань я дуже хвилювався. Це було абсолютно незнайоме для мене середовище. У мене не було нічого з того, що морально підтримувало мене на змаганнях у минулому: тренер, родичі, друзі. Не було ні кімоно, ні мого зеленого поясу, як виявилось, це були для мене важливі атрибути. Виїжджаючи до Німеччини, я не мав нагоди взяти багато речей, але випадково прихопив із собою червону фірмову футболку моєї рідної федерації. Я вирішив, що виступатиму саме в ній, тому прямо перед змаганнями я виправ та випрасував її, щоб виглядати гідно, - поділився своїми спогадами Тимур Колішевський, - після перемоги та нагородження головний суддя змагань підійшов до мене і запитав, звідки у мене ця футболка? Я розповів, що це моя особиста річ, вона зроблена у Кам'янській федерації кіокушин-кан карате, де я займаюся з раннього віку. Головний суддя потиснув мені руку і подякував за виступ, виявилося, що він знайомий зі стилістикою кіокушин-кан карате. Пізніше, багато дорослих кікбоксерів з інших клубів також підійшли до мене і висловили глибоку повагу до нашого виду карате".

НАМ Є ЧИМ ПИШАТИСЯ

На Кубку "KingofKick" у Берліні зазвичай зустрічаються команди відомих конкуруючих клубів, ось чому у нього така "гучна назва". Повертаючись із турніру Тимур Колішевський згадував змагання з кіокушин-кан карате, які організовуються у Кам'янському. На думку хлопця, організаційний рівень цих турнірів дуже високий навіть як для Німеччини. Цими змаганнями можуть впевнено пишатися тренери, вихованці та батьки Кам'янської федерації кіокушин-кан карате.

"З раннього дитинства я мав можливість зсередини бачити підготовку турнірів з кіокушин-кан карате у Кам'янському. Це завжди дуже скрупульозна та відповідальна командна робота, як тренерського складу, так і вихованців. У міру свого дорослішання, я теж беру участь у проведенні турнірів як капітан, секундант, хронометрист і кутовий суддя, - пояснює Тимур Колішевський. - Мені часто доводилося виступати на змаганнях з "гучними статусами і назвами", але організаційний рівень цих заходів завжди був нижчим тих, які організовує наша федерація у Кам'янському. Деякі наші партнери та конкуренти беруть із нас приклад, копіюють формат і правила роботи, але зрештою, Кам’янська федерація все одно залишається в авангарді змагального процесу. Я можу впевнено сказати, що навіть у Німеччині я можу пишатися рівнем спортивної роботи, яку ми ведемо у Кам'янському".