DSC 0217
 
 
У Лівобережній частині Кам'янського в ДЮСШ № 1 відкрився Центр "Кімусубі" для реабілітації людей з інвалідністю.
 
У новому залі будуть проходити заняття з бойових мистецтв для людей з порушенням опорно-рухового апарату. Тут є всі умови, щоб спортсмени з особливими потребами могли займатися в комфортних і сучасних умовах. Реалізував ідею голова Кам'янської громадської організації людей з інвалідністю "Кімусубі", тренер з айкідо Валерій Зінченко. Він сам отримав травму, але завдяки заняттям цим видом східних єдиноборств відновився, і вже майже 30 років викладає бойові мистецтва.
 
У церемонії відкриття центру взяли участь заступник Кам'янського міського голови Костянтин Саусь, начальник управління молоді та спорту Едуард Коряк, директор ДЮСШ № 1 Олексій Бурма, начальник міського "Інваспорту" Юрій Коновалов,  колектив тренерів-викладачів, батьки. Вихованці спортивного закладу виступили з показовими номерами.
 
DSC 0285
 
"Від імені міського голови Андрія Білоусова я хочу подякувати всім, хто брав участь у створенні і організації цього центру. Східні єдиноборства - це ціла філософія, тому люди, у яких є потреба в індивідуальному тренувальному процесі, багато чого досягнуть і це дуже їм допоможе. Я пишаюся тим, що в нашому місті є люди з великим серцем, які допомагають робити добрі справи", - сказав Костянтин Саусь.
 
"Створення центру реабілітації в Лівобережній частині міста назріло вже давно. Але його відкриття весь час переносили на невизначений термін, - розповідає тренер з айкідо Валерій Зінченко. - І ось нарешті наша мрія здійснилася. Велику допомогу в її реалізації нам надали керівники організацій "ДніпроАЗОТу", "Єдності", ДЮСШ № 1. за допомогою бойових мистецтв ми спробуємо відновити людей з інвалідністю. Дуже багато хлопців, учасників АТО живуть в лівобережній частині міста, і яким важко добиратися в реабілітаційні зали на правий берег. Я планую в новому центрі займатися приблизно з двадцятьма людьми. Заняття будемо проводити щотижня по вівторках, четвергах і суботах. Крім загальнофізичної підготовки буде багато уроків на координацію рухів за допомогою кендо (кендо - сучасне бойове мистецтво японського фехтування на бамбукових мечах). Майже всім хлопцям, з якими я працюю, дуже подобаються вправи з мечем. Реабілітація за допомогою бойових мистецтв це дійсно прорив в їх житті".
 
МАЙСТЕР, ЯКИЙ ПЕРЕМІГ САМУ СМЕРТЬ
 
Тренер по айкідо Валерій Зінченко. 24.09.2007
 
 
1995 рік для 33-річного Валерій Зінченко закінчувався дуже вдало. Він уже мав перший дан з айкідо. І атестував його на чорний пояс всесвітньо відомий майстер Ясунарі Кітаура. Причому не в Україні або в ближньому зарубіжжі, а в Іспанії. Спільно з друзями офіцер міліції Валерій Зінченко організував в Дніпродзержинську клуб бойових мистецтв "Бусідо", в якому займалися десятки хлопчиків і дівчаток. А напередодні тієї страшної морозної грудневої ночі спонсори дали енну суму грошей. Бадьоро крокуючи після тренування додому, радісні думки Валерія були зайняті тим, що тепер не треба було думати, де взяти гроші для поїздки його і хлопців на семінар. Можливо саме почуття ейфорії і притупило його пильність. Майстер айкідо, здатний впоратися з кількома противниками в чесному бою, він не очікував зрадницького удару в спину ... Валерія вдарили чимось важким по голові. Але опинившись на промерзлій землі він тим не менш спробував встати. Це розлютило нападників. Удари посипалися один за іншим. Але і цього покидькам виявилася мало. На нього байдужого, залитого кров'ю накинули зашморг і почали душити. Відчувши, що тіло обм'якло, витягли у нього з кишені пачку спонсорських грошей, зняли норкову шапку, шкіряну куртку та черевики. Шансів вижити у Валерія не було ніяких. Кинутий на залізничних шпалах в глухому безлюдному місці, він повинен був померти якщо не від нанесених каліцтв, так від холоду або під колесами поїзда. Однак незабаром на нього натрапили випадкові перехожі, перетягнули його з рейок на узбіччя і, діставшись до міста, подзвонили в "швидку допомогу".
 
Медики, які прибули до місця події, жахнулися. Знівечена голова чоловіки від набряку збільшилася до величезних розмірів, вуха почорніли, очні яблука оглянути було неможливо, настільки набрякло обличчя. У реанімаційному відділенні лікарні швидкої допомоги Валерію поставили остаточний діагноз: кома четвертого ступеня, важка черепно-мозкова травма, перелом потиличної кістки, забій і набряк головного мозку, асфіксія. Лікарі вступили в боротьбу за життя Валерія, хоча самі не вірили, що він виживе. Вже дуже важкими були травми. Але Валерій Зінченко не помер, спростовуючи всі прогнози лікарів...
 
У 1999 році була зареєстрована міська громадська організація інвалідів "Кімусубі" (по японськи - єднання), яку очолив Валерій Олександрович Зінченко. Він доклав чимало сил для того, щоб в нашому місті був створений в 2005 році перший реабілітаційний центр для інвалідів, де мистецтво айкідо в сукупності зі східною медициною творить чудеса і допомагає хворим з порушеннями опорно-рухового апарату.