У Міністерстві розвитку громад і територій (колишнє міністерство регіонального розвитку) розробили новий проект поділу областей на райони. Основним принципом є кількість людей, що проживають на території, а мета - максимальна ефективність управління при мінімальних витратах. Про це повідомляється на сайті "Децентралізація".

Проект знаходиться на стадії узгодження з місцевими органами влади. Це вже не перший проект "перекроювання" України. Згідно з опублікованою карті в Дніпропетровській області залишиться 6 районів. У попередньому проекті їх було 5 - з'явився Новомосковський район.

За розрахунками авторів проекту найбільшим буде Дніпровський район з центром в Дніпрі і населенням в 1 млн. 245,7 тисяч чоловік, а найменшим Новомосковський - 171,7 тисяч. Кам'янське також отримає статус райцентру, в район будуть включені Верхньодніпровськ, Вільногірськ, П'ятихатки, Жовті Води та Кринички з прилеглими населеними пунктами, чисельність жителів Кам'янського району складе 439 тисяч.

Зараз в області 22 райони. В рамках реформи децентралізації на території області створено 71 ОТГ. У громадах проживає третина населення області.

У міністерстві підкреслюють, що цей проект - не догма і може зазнати змін.