Открытие магазина Гермес

Майже 26 років тому в Дніпродзержинську було відкрито перший в місті супермаркет "Гермес".

Гермес - покровитель ринку?

Під'їхавши до нового магазину (на місті колишньої "Альонушки") за кілька хвилин до його відкриття після перерви, ми побачили чималий натовп бажаючих познайомитися із "Гермесом" зсередини. Поряд на проїжджій частині, застигли в чеканні кілька машин... Найбільш нетерплячі покупці уже зазирали у вікна цього непримітного на перший погляд торговельного підприємства, що привертає увагу в основному яскравою вивіскою з іноземними літерами. На щастя, наших знань з англійської якраз вистачило, щоб зрозуміти: перед нами салон-магазин.
У чому ж відмінність "Гермеса" від інших магазинів, зокрема, комісійних? Розповідає президент комерційної фірми "Супермаркетінг" А.І.Іванов:
- "Гермес" - перший салон-магазин нашої фірми, зареєстрований як мале підприємство у міськвиконкомі 23 вересня. Фірма займається вивченням попиту покупців та частковим його задоволенням. Ми закуповуємо товар у спільних підприємств, а такоє готові його купувати у зарубіжних фірм. Зокрема встановили зв'язаних з фірмами Торонто, Гамільтона. Беремо й товари на комісію, щоправда, ціни на них встановлюють самі покупці.
- Судячи по цінах, Ваш магазин - це "чорний" ринок під дахом?
- А чому ми так боїмося ринку? Час уже не тільки говорити, а й переходити до нього. А ціни у нас, до речі, нижчі, чим на базарі. І чим більше буде таких магазинів, як наш, тим вони будуть нижчими. Зате де ви зараз купите свіжі полуниці чи смородину? А в нас є. Коли укладемо договори з колгоспами, буде і ковбаса - запакована, як це й заведено в усіх фірмах. Що ж стосується порівняння "Гермеса" з ринком, то розсудіть, що краще.Виручені за такий товар на ринку гроші йдуть виключно в кишеню продавця. А ми сплачуємо 45 процентів податку в бюджет міста, ще два - на соціальний розвиток. Що місту вигідніше?
...Покупці в "Гермесі" придивляються недовго. Уже в перші дні роботи товарообіг складав близько 10 тис. крб. на день. Швидко зникли з прилавка чоловічі плавки за 100 крб, розбираються молодіжні курточки за 489 крб. Схоже, людей лякають невисокі ціни, а порожні прилавки. Що ж, нічого дивного, що в такій ситуації практичний вісник богів Гермес вважає за краще бути покровителем ринку, а не просто торгівлі, що поступово втрачає усю свою жвавість у державних магазинах.

З.Макаревич.
Фото Ю.Домашенка.
23 вересня 1990 р. "Дзержинець".