icom milano 2016 gross 9

Протягом п’яти днів, з 4 по 9 липня у культурному і діловому центрі Італії – місті Мілан проходила 24-та Генеральна конференція Міжнародної Ради музеїв – ICOM. Це головний музейний форум планети, що має винятковий вплив на подальший розвиток музейної галузі у всьому світі та проводиться раз на три роки. Цьогоріч він збігся з 70-річним ювілеєм створення ICOM, що викликало додатковий інтерес з боку музейної і наукової спільноти, громадськості та засобів масової інформації.

Понад 3500 музейних фахівців зі 130 країн світу приїхали до Мілана, щоб обговорити головну тему конференції: «Музеї та культурні ландшафти», обмінятися досвідом, новими ідеями і концепціями, познайомитися з найсучаснішими науковими, технічними і технологічними розробками, що використовуються в музейній сфері. Під час урочистого відкриття конференції у виставкому комплексі «МІКО» з вітальним словом до її учасників, крім керівників Міжнародної Ради музеїв, звернулись Міністр культури та туризму Італії Даріо Франческіні, мер Мілана Беппе Сала.
У роботі генеральної конференції брали участь представники українських музеїв. Це Львівський музей історії релігії, Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, Національний музей Тараса Шевченка (Київ), Вінницький обласний краєзнавчий музей, а також – Музей історії міста Кам’янське. «Мені випала велика честь і відповідальність вперше за всю історію міста представляти наш музей на такому високому рівні. І я щиро вдячна керівництву міста на чолі з міським головою Андрієм Білоусовим за таку можливість», – зазначила кандидат історичних наук, директор Музею історії Кам’янського Наталія Буланова.
За її словами, участь у Генеральній конференції ICOM була надзвичайно цікавою: «Перед нами відкрився новий безмежний, багатовимірний всесвіт сучасного музеєзнавства», і дуже корисною. Під час музейного ярмарку, на якому свої експозиції представляли музейні установи, провідні виробники обладнання, технологій і матеріалів з усього світу, були встановлені нові контакти, обговорені питання можливого співробітництва, зокрема щодо обміну виставками, отримано велику кількість науково-методичної літератури. Також Наталія Буланова взяла участь у голосуванні за кандидатуру нового Президента ICOM. Більшістю голосів на цю посаду була обрана пані Суай Аксой (Туреччина).
Організатори конференції, серед яких, крім власне ICOM, є й такі поважні структури, як Міністерство культури і туризму, Міністерство закордонних справ Італії, Італійська національна комісія ЮНЕСКО, Міланська торгова палата та інші, подбали і про культурну програму для учасників. Серед іншого, вона включала відвідання галереї «Італія», монастиря Санта Марія делле Граціє, де зберігається фреска Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря», Музею науки і техніки, Кафедрального собору – Дуомо.

ДОВІДКА
ICOM – це міжнародне об’єднання музеїв та професійних музейних працівників, які займаються збереженням, охороною та популяризацією світової природничої і культурної спадщини. ICOM був створений у 1946 році та є недержавною організацією, яка має офіційні стосунки з ЮНЕСКО та ООН. Більше ніж 35000 членів ICOM у 172 країнах беруть участь у заходах національних, регіональних та міжнародних організацій. Це семінари, публікації, тренінги, спільні програми, промоція музеїв у Міжнародний день музеїв (18 травня). Члени ICOM беруть участь у діяльності 117 Національних комітетів та 30 Міжнародних комітетів, кожен з яких має свою спеціалізацію та займається окремим напрямом музейної діяльності.

Джерело http://dndz.gov.ua