IлікбезMG 0888

 

"Як не стати жертвою сумнівних роботодавців" - нова тема в бібліотечній "Школі виживання".


9 листопада в юнацькому відділі Центральної міської бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка, відбулася чергова зустріч у "Школі виживання". Тема заняття була: Як не стати жертвою сумнівних роботодавців. Куратор школи Володимир Бойко запросив на зустріч відомого юриста Павла Верезуба і журналіста Валентина Фіголя. Для студентів медичного коледжу вони розповіли про те, як не стати жертвою шахраїв.


Ось кілька рекомендацій, які дали фахівці


1. Ні за що не платите


Платити за працевлаштування не треба. Ви влаштовуєтеся на роботу, щоб заробляти гроші, а не витрачати. Не платіть ні за «попереднє навчання», ні за «оформлення документів» (наприклад, медкнижки або візи), ні за відправку СМС (наприклад, під приводом дізнатися результати онлайн-співбесіди), ні за якісь «домовленості з керівництвом, щоб взяли саме вас », ні за« оформлення майбутньої пенсії » - в 99% випадків це шахрайство. Отримавши гроші, фірми, як правило, зникають.


2. Не купуйте нічого перед працевлаштуванням


«Унікальні підручники», спецодяг для роботи, деталі для зборки ручок, папір для вирізки чайних пакетиків, насіння грибів для вирощування - все це насправді коштує копійки, а з вас напевно просять відчутну суму. У підсумку ви залишитеся без грошей, зате з ящиком ручок. Ще й час втратите.


3. Не вірте вакансіях, які пропонують багато грошей ні за що


«10 000 грн. в місяць. Робота в офісі. Досвід не потрібно » - якщо зарплата в вакансії вказана серйозна, а функціонал не описаний або описаний розмито, перед вами напевно шахрайство. Чи варто витрачати час на те, щоб особисто з'ясувати, яка саме схема обману застосовується в конкретному випадку?


4. Оцініть сайт компанії


Перш ніж відправляти резюме на вакансію, загляньте на сайт компанії. Якщо там немає розділу «Контакти» (або вказано тільки сумнівний емейл на безкоштовному поштовому сервісі), якщо пропонується за щось заплатити, якщо розміщені численні хвалебні відгуки, при цьому посилання на сайті не відкриваються, а сам він складається зі 3 сторінок,будьте уважні: не виключено, що перед вами шахраї. 


5. Зверніть увагу на офіс


Офіс порядної компанії повинен виглядати обжитим. Папки з паперами, кімнатні рослини, особисті речі співробітників, чайник - в компанії, яка не переїжджає з місця на місце кожного тижня, все це, напевно, є. А ось якщо ви  отрапили в приміщення, де ніде немає навіть логотипу фірми, а стоять тільки столи, стільці та комп'ютери, - будьте уважні, це ознака фірми-одноденки.


6. Будьте обережні при роботі в Інтернеті


«Працюйте в дома 3 години у день і заробляйте до 10 000 грн.» - на жаль, в більшості випадків перед вами шахрайство. Варіанти обману: платний перехід за деякими посиланнями, гра в онлайн-казино за «авторською безпрограшною методикою» (ви нібито отримуєте відсоток від будь-якого виграшу, не вкладаючи своїх грошей). Вам можуть запропонувати і взяти участь в інтернет-опитуваннях (ви відповідаєте на питання про ваших споживчих перевагах, а вам за це платять). Такий варіант заробітку дійсно можливий. Однак треба бути уважним: на інтернет-просторі чимало шахраїв, які замість оплати запропонують вам, наприклад, самим заплатити 300 грн. за якийсь «особистий ідентифікатор». Будьте уважні і співпрацюйте тільки з відомими дослідницькими компаніями! І дивіться пункт 1: нізащо не платите при працевлаштуванні.


7. Випробувальний термін без договору


Як відомо, закон передбачає випробувальний термін для співробітників, проте він завжди оплачується. Варіанти на зразок: «Попрацюй тиждень, а ми подивимося, чи вмієш ти місити бетон» - незаконні. Виняток - тестові завдання. Його частіше пропонують виконати претендентам на офісні спеціальності і, як правило, не оплачують, оскільки це частина конкурсного відбору на вакансії.


Приступаючи до пошуків роботи, запам'ятайте ці правила.

 

Тетяна Дороніна, заступник директора по рекламі і  маркентингу Кам`янської ЦБС.