IMG 0613

 

 

Днями в юнацькому відділі Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка відбулася презентація першого українського крутійського роману "Пісня цапів"  Олега Андрішка.

Свій іронічний, а радше бурлеск­ний твір він означив як «перший український крутійський роман». І з такою класифікацією можна цілковито погодитися.У центрі роману «Пісня цапів» постає колоритний небо­житель, від імені якого ведеться оповідь. Разом з античними богами він потрапляє у парадоксальний простір, у дивовижне місто Нові Сиракузи, яке дуже знайоме сучасному читачеві. Це може бути, скажімо, Дніпропетровськ або й наш стольний Київ. Неземні чудеса творяться в цьому граді. Тут роз’їжджає на розкішній іномарці підприємливий цар Мідас, який «продав банку душу без права її викупу». Тут відбувається Міжнародний конкурс дурнів імені Дон Кіхота. Вхід безплатний, вихід – десять гривень. Тут вимушений вершити нові подвиги легендарний силач Геракл. Йому для одержання простої довідки доводиться брати штурмом висотну споруду. І на кожному поверсі він чує лиш одне: «Поверхом вище!» А вже карколомна лікарня з головлікарем Припаркою мало не добиває античних богів. І вони спішно покидають нові-старі Сиракузи та вертаються до свого Олімпу. Але й там їх чекає фатальна несподіванка. Богів зупиняють біля брами горилоподібні охоронці і предметно пояснюють, що Олімп – уже приватна власність якогось пана Баксика… Що й казати: «Одіссея» у прозі ХХІ століття!

ДОВІДКА

Олег Андрішко  народився у 1990 р. в м. Дніпро, закінчив філологічний факультет Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара (спеціальність "Українська мова"). Дипломант обласних конкурсів  літераторів "Собори наших душ" (2004-2006), "Молода муза" (2010), обласного конкурсу "Молода муза" (2011). Переможець обласного етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості (2007), міського конкурсу "Дніпропетровськ – любов моя" (2007), обласного етапу Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика (2006, 2007, 2008, 2010), фінального етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Т.Шевченка (2011, 2012), лауреат Міжнародної українсько-німецької літературної премії ім. Олеся Гончара за повість "Послання до Ірода" (2011), лауреат спеціальної відзнаки "Вибір видавця" в номінації "Романи" Міжнародного літературного конкурсу романів, кіносценаріїв, п'єс, пісенної лірики та творів для дітей "Коронація слова" (2017 р.), Міжнародної україно-німецької премії імені Олеся Гончара (2016 р.), Всеукраїнського конкурсу "Витоки" в номінації "Драматургія" (2016 р.).

Тетяна Дороніна, заступник директора по рекламі і маркетингу Кам`янської ЦБС.