CAM00735

 

Два дні, 30 вересня і 1 жовтня, у Вінниці тривав Міжнародний форум "Навчання людей поважного віку: досвід та перспективи". Його мета полягала у тому, щоб активізувати зусилля усіх організацій громадянського суспільства та органів влади по всій Україні у наданні освітніх послуг для людей поважного віку. Учасниками форуму були 160 представників різних цільових аудиторій, як в тій чи іншій мірі мають можливість впливати на розвиток освіти для літніх людей.

Вінниця була обрана для проведення форуму, оскільки має досить серйозні напрацювання у цьому напрямку на базі міського територіального центру соціального обслуговування та прагне далі розвиватись.
Організаторами форуму стали ГО "Поділля-Соціум", Вінницька міська рада, Представництво DVV International в Україні, Національна Академія Педагогічних наук України, Європейська Асоціація освіти дорослих, Українська Асоціація освіти дорослих.

Учать у форумі брали представники громадських організацій, які надають освітні послуги для людей похилого віку (у тому числі мережа "Для освіти людей похилого віку в Україні"), представники територіальних центрів соціального обслуговування, бібліотек, центрів зайнятості; представники органів влади (відділи соціальної політики); партнери НУО з Білорусі, Молдови, Грузії, Латвії, Нідерландів, Німеччини. Від Кам'янського на форумі побувала завідувач абонементом центральної міської бібліотеки Юлія Задорожня.

Під час форуму учасники спілкувались у різних форматах. Відбулись тематичні доповіді щодо розробки освітньої політики для людей похилого віку, підготовки спеціалістів, розробки стратегій підтримки активних людей старшого покоління, презентації найкращого практичного досвіду різних країн (запрошені більше 10 експертів); тренінги, презентації, майстер-класи для неурядових організацій та державних службовців щодо можливості співробітництва.

Завдання, яке ставили перед собою організатори, полягає у тому, щоб показати широкому загалу досвід та наявні практики у сфері освіти людей похилого віку в Україні та інших країнах; розширити співпрацю організацій громадянського суспільства з державними органами, щоб поглибити розуміння ролі освіти впродовж життя; впроваджувати нові форми взаємодії навчальних та інших установ, а також неурядових організацій та органів влади (на всіх рівнях) для розробки стратегій, програм, спрямованих на освітню підтримку людей похилого віку.

Тетяна Дороніна, заступник директора по рекламі і маркетингу Кам'янської ЦБС.