Семинар1


Благодійний фонд "Златоуст" спільно з юнацьких відділом центральної бібліотеки ім. Шевченка втілюють в життя проект "Психологія для всіх". 22 вересня пройшов другий семінар - практикум "Як пробачити батьків і забути образи дитинства".


До цих пір не знаєте, як пробачити батьків? Усвідомте, що з дитинства ми почерпнули безцінний життєвий досвід. Всьому що ми вміємо - говорити, писати, читати, готувати, нас навчили батьки. Як потрібно робити і як робити не можна, також розповіли вони. Прийміть їх помилки на благо. Пробачте, щоб виключити негативні фактори зі свого життя. Відпустіть страхи і агресію, невдоволення і скутість. Звільнений простір заповніть мріями і цілями, вдячністю і свободою.
Потрібно постаратися пробачити своїх батьків вже за те, що вони дали нам життя. Шанс появи кожного з нас мінімальний. А ці люди, нехай недосконалі, пустили нас в цей світ. Вони дали нам можливість давати потомство, радіти і будувати своє власне життя. Щоб нас прогодувати, одягнути, виховати, вивчити їм доводилося себе обмежувати і багато працювати. Усвідомте подяку, щоб пробачити батьків. Зрозумійте, будучи дитиною, ви багато не помічали. Спробуйте поговорити з батьками на чистоту. Задайте їм прямі питання: «Чому ви робили так», «За що ви зробили це» - розповідала практикуючий психолог Надія Мороховець.


Рекомендації, які допоможуть зрозуміти, як пробачити образу батькам


Не позбавляйте себе вибору.


Прощення, так само як і його відсутність, - ваш законний вибір. Можливо, ви поки не готові все відпустити. Не важливо, що будуть говорити з цього приводу оточуючі. Рішення про «помилування» ми приймаємо на підставі об'єктивної оцінки завданих нам збитків. Повинен пробачити - не означає, що я можу це зробити.

Дайте собі час.


Погане поводження провокує глибокі і сильні емоції. Це може бути сором і гнів, ненависть і відчай. Навіть якщо ви їх витісните, осад залишиться. Спочатку потрібно визнати, що ці почуття є у вашому житті. Дайте собі час. Емоції згаснуть, серйозність нанесеного нам «шкоди» отримає інше значення. Деякі печалі самі собою згаснуть, і вам буде легше пробачити батьків.


Вибирайте комфортний для себе спосіб вибачення.


Не обов'язково говорити складні для вас слова в очі мамі чи батькові. Ви можете написати лист, а потім його спалити. Висловити думки перед дзеркалом або про себе.


Ви - господар життя.


Пам'ятайте, що прощення не накладаються на вас ніяких зобов'язань. Ймовірно, що ви як і раніше не готові спілкуватися з тираном батьком або довірити дітей мамі, яка п'є. Але якщо відчули, що хочете позбутися від вантажу образ, вибачте їх. Ми не судді, а господарі свого життя. Давайте будувати своє життя, використовуючи набутий досвід.

Черговий семінар пройде в першій половині жовтня, дату оголосимо додатково, також буде анонс подальших тем семінарів і тренінгів

Тетяна Дороніна, заступник директора по рекламі і маркетингу Кам'янської ЦБС.