DSC 0502

24 травня у Кам’янському відбулося офіційне відкриття двох безкоштовних коворкінг-центрів для переселенців зі східних областей – на базі Центральної міської бібліотеки та бібліотечної філії №9, яка знаходиться поряд із модульним містечком. Їх створення було ініційоване Центральною міською бібліотекою імені Т.Г.Шевченка і підтримане Дніпропетровською облдержадміністрацією та Кам’янською міською радою.

Проект коворкінг-центру було відібрано в рамках відкритого конкурсу «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб». Конкурс проводився Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) у липні – серпні 2016 року за підтримки Дніпропетровської облдержадміністрації. Із понад 150 претендентів було обрано 10 переможців. Виконала проект компанія GIZ, для його реалізації Уряд Німеччини надав 476 тисяч гривень. Ще 253 тисячі гривень було надано з міського бюджету Кам’янського на ремонт приміщень та встановлення охоронної сигналізації у Центральній бібліотеці та філії №9.

DSC 0413

DSC 0422

Коворкінг-центр – принципово нова модель роботи бібліотеки з відвідувачами та організацією внутрішнього простору закладу. Також це майданчик для спілкування і реалізації власних творчих проектів – майстер-класів, презентацій, виставок тощо. За підтримки німецького уряду коворкінг-центри облаштовані необхідними меблями, комп’ютерною, офісною та аудіотехнікою. Крім того, в рамках проекту за підтримки компанії GIZ було проведено низку заходів для городян і внутрішньо переміщених осіб: тренінги з працевлаштування та відкриття власної справи, заняття для дітей «Бібліознайки», табір денного перебування дітей під час зимових канікул.

На відкриття коворкінг-центру до Центральної міської бібліотеки завітали радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віталій Литвин, координатор проекту GIZ Ольга Косянчук, директор Дніпровської обласної універсальної наукової бібліотеки Надія Тітова. В урочистостях взяли участь директор департаменту з гуманітарних питань міськради Тетяна Онищенко, заступник директора департаменту з питань соціальної політики Олена Посилаєва, начальник відділу культури міськради Наталія Ілларіошина. Серед запрошених були також виконувач обов’язків директора міського центру зайнятості Олена Орлова, директор із розвитку промислового підприємства «ЗІП» Олег Захорольський, внутрішньо переміщені особи член Національної спілки письменників України Микола Тютюнник, родина Шульгіних.

"Сучасна бібліотека - не просто місце для зберігання книг. Це повинен бути центр, де люди зможуть користуватися Інтернетом, вивчати іноземні мови, проходити різні курси і майстер-класи. Зокрема їм будуть користуватися переселенці. Ми раді, що завдяки цьому коворкінг їм буде легше інтегруватися в суспільство Кам'янського", - розповів Віталій Литвин.

DSC 0487

"Коворкінг-центр - принципово нова модель роботи бібліотеки з відвідувачами. Це майданчик для спілкування і реалізації власних проектів. Тут зробили ремонт, придбали оргтехніку, меблі, оновили освітлення. На реалізацію цього проекту уряд Німеччини через компанію GIZ виділив близько 500 000 гривень", - сказала  Ольга Косянчук.

DSC 0475

Фольклорний гурт «Калина» зустрічав гостей величальною піснею. Із музичним привітанням виступили учні середньої школи №6.

DSC 0520

 

DSC 0656

Після урочистого перерізування стрічки директор централізованої бібліотечної системи міста Тетяна Герасюта провела для присутніх екскурсію бібліотекою, поділилася успіхами та досягненнями закладу.

 DSC 0463

Центральна міська бібліотека сьогодні безкоштовно надає читачам близько 40 послуг. Тут наявний доступ до Інтернету та Wi-Fi, проходять семінари, практикуми, тренінги із працевлаштування, діють різноманітні курси, зокрема з іноземних мов та програмування, численні клуби за інтересами, надаються послуги психолога та юриста тощо.

Тетяна Дороніна, заступник директора по рекламі і маркетингу Кам'янської ЦБС.