Маланка


«Маланка» – народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини, і покликане виконувати магічно - заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити людям врожай та здоров’я. Щоб людей не пізнали лихі сили, які можуть заподіяти шкоду, їх треба було налякати. Для цього одяга­ли чудернацький одяг, пере­вертали кожухи, розмальову­вали обличчя, виготовляли страшні маски, у руках мали дзвіночки, калаталки, батоги тощо – розповідала завідуюча бібліотекою - філією №6 Лариса Польська для членів клубу «Золотий ієрогліф життя».


Бібліотекарі та читачі підготували Щедрий Вечір з кутею та варениками.
На свято Маланки бібліотека-філія 7 зустрічала друзів на фольклорні посиденьки . Родзинкою цього свята є щедрування. Щедрувальників було багато : краєзнавець Любов Алексієвська, місцева поетеса Ганна Купрій, читачка бібліотеки Людмила Карпець, співачка Валентина Яланська, дітки з дитсадка «Незабудка». Їхні щедрівки зачарували гостей. Особливо зворушливо лунали щедрівки із вуст дітей.
Бібліотекарі та гості з радістю приймали щедрувальників, адже, вважалося, що разом із ними в оселю приходить щастя, благодать і благополуччя. Цей веселий обряд у різних місцевостях відбувається по-різному. Але всюди традиції неодмінно пов’язані із веселістю і кумедністю костюмованої Маланки, яка гуляє бурхливо й енергійно.
Краєзнавець Любов Алексієвська провела екскурс в історію щедрівок краю. Гості заглянули в історію виникнення свята, згадали традиції щедрування .
А яке ж новорічне свято без ігор,конкурсів, загадок . вікторин, ворожінь. Як завжди весело пройшли конкурси: «Не лови гав» , «Викриття» та ігри. Дуже сподобалася гра «Свій подарунок я…» Суть конкурсу-гри – дарувати гостям подарунки з мішка від Діда Мороза. Спочатку гравцеві треба дістати записку з мішка Снігуроньки і вголос зачитати завдання,яке на ній написано. Завдання можуть бути різні наприклад: «Свій подарунок я приліплю на чоло, щоб усі заздрили.».
Потім цей же гравець повинен дістати подарунок із мішка Діда Мороза. Тут відбувається найсмішніше! В якості подарунка гість може дістати використаний чайний пакетик, ватяні палочки та інші веселі призи. Гарний настрій забезпечено .
На Маланку дівчата обов’язково ворожили. В різних районах України існують свої форми ворожіння. Ось деякі з них: ворожіння воском, на духовну книгу, на королів, ворожіння на майбутнє з чашками, ворожіння на предмети , на зернах жита, рису та ін. На наших посиденьках ворожили на зернах жита та на варениках «з сюрпризом» - комусь дістався з горіхами ,а комусь з часником…
Валентина Яланська та Ольга Жежер щедрували самі та залучили до вивчення оригіналу щедрівки Миколи Леонтовича усіх присутніх.
Закінчилося свято спільними виконаннями щедрівок , смакуванням вареників та чаюванням.

Тетяна Дороніна, заступник директора по рекламі та маркетингу Кам'янської ЦБС.