Фото 1097

22 вересня на державному рівні щорічно відзначається День партизанської слави. Свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року № 1020/2001. День партизанської слави є державним визнанням неоціненного внеску народних месників у велику Перемогу над фашизмом, відновленням історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали.

На тематичну годину «Велич народного подвигу» до бібліотеки-філії №4 завітали учні 6-А і 6-Б класів НВК№13.На дітей чекала книжкова виставка і розповідь бібліотекаря про партизанський рух на Дніпропетровщині.
Партизанський рух на Дніпропетровщині був дієвим, хоча і не чисельним. Історики пояснюють це степовою місцевістю, яка непридатна для такої діяльності. Та попри все, у вересні-грудні 1941 р. загони в північній зоні області розпочали бойові операції. Так, зведений загін під командуванням П.Я.Жученка провів декілька вдалих операцій у Новомосковському районі. Партизани підірвали два залізничні мости, визволили 300 полонених тощо. Зазнавши чималих ударів з боку партизанів, німці на початку зими організували проти них каральну операцію. До 5 січня 1942 р. партизани,маневруючи, відбивалися від карателів, але змушені були прийняти єдино можливе рішення: розсіятися і поодинці або невеликими групами виходити з лісу. Частина це змогла зробити, але чимало дніпропетровців загинули в Новомосковських лісах.

Вкрай важке випробовування випало на долю нікопольських партизанів, які прийняли нерівний бій з регулярними частинами СС. Тут, у плавнях, діяло з'єднання чисельність якого становила майже 700 бійців. Станом на 1941 р. це партизанське з'єднання було одним з наймасовіших в Україні (командири - А.Різниченко та Ф.Рижиков). Про ці та інші факти з історії партизанського руху розповіли дітям співробітники бібліотеки. Розповідь проілюстрували віршами Платона Воронька. Це вплинуло на емоційну сферу дітей і викликало хвилю розповідей про своїх родичів-фронтовиків.

Тетяна Дороніна, заступник директора по рекламі і маркетингу Кам'янської ЦБС.