AO89RTvYJgE

Минулої п'ятниці Кам'янська дитяча юнацька спортивна школа № 1, якою керує вже 18 років Олексій Павлович Бурма, відсвяткувала своє 65-річчя.

Фотоальбом https://vk.com/album84493189_236055547?rev=1

На святкування були запрошені тренери і спортсмени різних поколінь. Під звуки гімну Олімпіади в Ріо-де-Жанейро до спортивної зали зайшли кращі спортсмени ДЮСШ № 1, які захищають честь школи на змаганнях різного рівня з боксу, греко-римської боротьби, гандболу, веслування на байдарках і каное та академічного веслування, настільного тенісу, тхеквондо ВТФ. Потрібно відразу відзначити, що серед почесних гостей був і один із учасників Олімпіади в Ріо, член збірної Казахстану з веслування на байдарках Сергій Токарницький. Він і його колишній напарник Ігор Трунов - це найтитулованіші випускники ДЮСШ № 1 цьогодення. Юні вихованці школи з гордістю і неприхованими емоціями проспівали гімн України. Кому як не їм спортсменам відомо, які почуття викликає така знайома до болю мелодія.

З показовими вправами виступили вихованці відділень: тхеквондо ВТФ (тренер-викладач Андрій Стовбан) та боксу (тренери-викладачі Вадим Хамаза, Генадій Молоков).

Ювілярів вітали зі святом ветерани тренерського штабу ДЮСШ № 1. Тренер з художньої гімнастики Аліна Іванівна Сокирко, яка працювала в цій школі 13 років і підготувала ще в далекому 1964 році першого майстра спорту СРСР в нашому місті Катерину Велігуру. В 1963 році в ДЮСШ № 1 працювало відділення велоспорту, яке очолював тренер Анатолій Дмитрович Ніколайчик. Вони поздоровили присутніх з святом і побажали нових успіхів. Потім кращим тренерам-викладачам і спортсменам були вручені подарунки.

Сучасна ДЮСШ № 1 це:

* 696 спортсменів.
* 27 досвідчених тренерів-викладачів.
* 6 з них мають вищу категорію, 8 першу, 6 другу.

За 65 років ДЮСШ № 1 підготувала:

* 74 майстри спорту СРСР та України.
* 2 майстри спорту України міжнародного класу.
* 237 кандидатів в майстри спорту.
* 435 спортсменів першого розряду.
* тисячі чемпіонів України.
* 302 переможців міжнародних змагань.
* 53 учасника чемпіонатів Європи.
* 21 учасника світу.

На 2016 рік до складу національної збірної України з різних видів спорту ввійшло 13 вихованців ДЮСШ № 1. Десять спортсменів школи отримують стипендію міського голови.

Найтитулованіші спортсмени ДЮСШ № 1 майстри спорту міжнародного класу з веслування на байдарках Ігор Трунов і Сергій Токарницький (тренер Григорій Коломоєць) в одному екіпажі виступали з 2009 року. "Хлопці на протязі майже трьох років навіть близько не підпускали до себе по майстерності інших конкурентів із ДЮСШ № 1, - пояснює директор школи Олексій Павлович Бурма. - Вони двічі ставали призерами чемпіонатів Європи, бронзовими призерами чемпіонату світу серед студентів та багаторазовими призерами чемпіонатів України". Останній раз разом хлопці змагалися в 2013 році.

"Після того як я закінчив навчання в ДЮСШ № 1 мене запросили до Казахстану, - розповідає С.Токарницький. - Там в 2015 році на Азійських Іграх я завоював дві золоті і одну срібну нагороди. А в цьому році на Олімпійських Іграх в Ріо-де-Жанейро зайняв десяте і чотирнадцяте місця. Хоча чемпіонат Казахстану слабший ніж змагання в Україні, але умови там в сто разів кращі".

На молодіжному чемпіонаті Європи 2015 року Ігор Трунов в двійці на дистанціях 200 і 500 метрів завоював срібну і бронзову нагороди. "Потім з напарником Сергієм Карабутою ми стали бронзовими медалістами молодіжного чемпіонату світу на двохсотметрівці, - говорить І.Трунов. - Хоча минулий рік для мене став провальним, незважаючи на те, що вигравав чемпіонати України. В цьому році на чемпіонаті Європи ми стали п'ятими, але цього було замало, щоб отримати ліцензію на Олімпіаду".

Текст: Віктор КУЛЕНКО.