IMG 9210

24 травня в юнацькому відділі Центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка міста Кам'янського на численні прохання слухачів «Школи виживання» відбулася зустріч на тему: "Як не стати жертвою вуличного нападу.

В умовах економічної та політичної кризи, коли тисячі людей залишаються без засобів до існування, ймовірність стати об'єктом вуличного пограбування, побутового конфлікту, просто агресивного нападу зростає багаторазово - розповідав координатор школи Володимир Бойко.
Відомий адвокат Павло Володимирович Верезуб допоміг розглянути учасникам наступні питання:
- Хто стає жертвою вуличних конфліктів?
- Як готується і здійснюється напад?
- Що робити, якщо на Вас напали?
- Якою зброєю і спецзасобами можна захистити себе і близьких - на вулиці, в автомобілі, вдома?
- У яких випадках настає відповідальність?
- Як уникнути кримінальної відповідальності за неправомірну самооборону?

АдвокатIMG 9206


Журналіст Валентин Фіголь розповів про те, що кращий спосіб порятунку, як відомо, - це попередити небезпеку, а не боротися з нею. Валентин запропонував елементарні правила безпечної поведінки на вулиці, які допоможуть істотно знизити ймовірність загрози, і допоможуть відповісти на питання «Як не стати жертвою вуличного нападу?»

ФигольIMG 9194


1. Очевидно, що темний час доби - найсприятливіша пора для того, щоб напасти на людину. Вночі слід уникати безлюдних місць, погано освітлених житлових кварталів, парків та інших місць, де шанс потрапити в неприємну ситуацію дуже великий, а можливість швидко зреагувати - дуже обмежена.
2. Дорогий одяг, прикраси, інші аксесуари і предмети, що характеризують рівень добробуту, істотно збільшують ймовірність, що розбійний напад буде направлено саме на вас. Одягайтеся простіше і уникайте виставлення напоказ цінних речей, прикрас і тому подібних речей.
3. Звернення до перехожого в темному або безлюдному місці - найпоширеніша хитрість грабіжника. Це дозволяє йому скоротити дистанцію, створити для жертви незручні умови для втечі або відвернути її увагу, в той час як спільник може підійти зі спини. Тому, почувши питання, відповідайте коротко, але ввічливо, по можливості.
4. Якщо в безлюдному місці ви натрапили на групу людей, які починають вас зачіпати, не реагуйте на їхні провокації, а якщо невідомий, який здається вам підозрілим, до вас наближається - перейдіть на інший бік вулиці.
5. Сумку краще носити на ремінці через плече, притискаючи до тіла. Так ви значно знизите можливість зловмисника її у вас вирвати.
6. Повертаючись, додому дуже пізно, попросіть родичів або знайомих зустріти вас або скористайтеся послугами таксі.

СтудентыIMG 9198

Тетяна Дороніна, заступник директора по маркетингу і рекламі ЦБС Кам'янського