ЭкскурсSAM 0462

Екскурс в історичне минуле здійснили школярі Дніпродзержинської СШ № 30 разом з працівниками бібліотеки-філії для дітей № 5 напередодні Дня пам'яті та примирення та Дня Перемоги над нацизмом у Європі.
Захід розпочався з перегляду експозиції музею бойової слави (СЗШ № 30).


ЭкскурсияSAM 0422


Юлія Задорожня, завідуюча бібліотекою, була  гідом і розповідала дітям про форсування Дніпра, Східний вал, визволення Дніпродзержинська у вересні-жовтні 1943року.Особливу увагу  приділили подвигу воїнів 52-го окремого танкового полку.


ЭкскурсSAM 0442


Перетнувши пішки, як справжнісінькі солдати, чималу відстань, діти опинилися на алеї слави.

АллеяSAM 0448

"В ніч на 21 жовтня 1943 р. полк під командуванням підполковника І. Н. Шкадова форсував Дніпро і зосередив свої сили південніше села Сошиновка, в 16 км. від міста. Йому було наказано разом із стрілецькими підрозділами прорвати оборону ворога в районі висоти 164,2. Несподіваним, могутнім ударом бойове завдання було виконано...", - вела розповідь Юлія Вікторівна. Нарешті  дійшли до "Тридцятичетвірки" - пам'ятника танку Т-34, який було встановлено 25 жовтня 1978 року. Автор пам'ятника - архітектор Г. Сичов. 

Т 34

Саме тут і відбулася  довгоочікувана зустріч з представниками Дніпровської районної організації ветеранів, головою якої є Аліна Василівна Шиліна.



Экс


Діти вшанували пам'ять загиблим з дитячою безпосередністю - вони з натхненням читали вірші про героїчний подвиг визволителів. Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам'ятного знаку "Танк Т-34" завершилася  мандрівка у минуле.

Библиотека1

Подвигу Героїв Дніпра жити у віках!