ГлавнаяDSC 0093

16 січня у технічному ліцеї Дніпродзержинська відбувся щорічний міський етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук. Традиційно роботи за різними напрямами презентували юні науковці з 28 навчальних закладів міста. Щороку зацікавленість учнівської молоді до наукової роботи зростає. Про це свідчить той факт, що за останні 5 років кількість навчальних закладів, охоплених науково-дослідною роботою зросла з 14 ЗНЗ до 28 шкіл міста.

 ЖюриDSC 0011

МАНDSC 0004

* На розгляд членам журі було представлено 157 робіт, з яких 68 рекомендовано для участі в обласному етапі, що відбудеться протягом лютого у Дніпропетровську.
* Найбільше зацікавлення дніпродзержинські школярі демонстрували до математики, комп’ютерних наук, екології, біології, журналістики, англійської мови та літературної творчості. Цікавими, на думку членів журі, виявилися дослідження з психології, мовознавства, техніки, історичного краєзнавства та соціології.
* Вперше було представлено дослідження у секції педагогіки та у секції лісознавства.
* Найбільше робіт було представлено учнями НВО-НІТ ліцей – 34 , технічного ліцею -21 , СШ № 35 – 15, гімназія № 11 – 11, гімназія № 39 – 10 , ДАЛ № 15 – 8, колегіум № 16 – 8 науково-дослідних робіт.

МАНDSC 0006

МАНDSC 0020

МАНDSC 0022

Рейтинг переможців виглядає наступним чином:

Комунальний заклад «Технічний ліцей» - 13 робіт рекомендовано для обласного конкурсу-захисту;
НВО-НІТ ліцей – 11 робіт;
Гімназія 11 – 10 робіт;
Колегіум 16 – 7 робіт;
Гімназія 39 – 5 робіт.

МАНDSC 0024

МАНDSC 0029

Власні дослідження в обласному етапі конкурсу-захисту будуть також представляти учні СШ № 10, НВК № 13, ДАЛ № 15, СШ № 18, СШ № 21, НВК № 26, СШ № 28, СШ № 30, НВК № 34, СШ № 35, НВК № 36, а також вихованці Дитячого екологічного центру.

МАНDSC 0030

МАНDSC 0040

Щорічно дослідники з Дніпродзержинська виборюють близько 20-25 призових місць на рівні області. А найталановитіші стають призерами Всеукраїнського етапу, який проходить у Києві. Найкращими юні науковці–дніпродзержинці стали у 2014 році, здобувши відразу два перших місця у секціях історичне краєзнавство та історія України. Це учениця СШ № 30 Буланова Ангеліна (нині студентка історичного факультету ДНУ ім. О. Гончара) та учень технічного ліцею Дяченко Дмитро (студент історичного факультету КНУ ім. Шевченка). Сподіваємось, що цього року наші дослідники потішать чудовими результатами.

МАНDSC 0089

Палітра наукових досліджень, на думку членів журі, заслуговує на увагу. Наводимо деякі з них: "Побудова та дослідження кривої, яку утворюють центри кіл, вписаних у лунки Гіппократа" (Столяр Михайло, 10 клас, технічний ліцей, науковий керівник Дмитренко Т.А.), "Комп’ютерне моделювання ландшафтів за допомогою фракталів" ( Можвило Владислав, 11 клас, НВО ліцей НІТ, науковий керівник Черномурова Л.О), "Визначення параметрів датчика вимірювання зусиль в системі попереднього напруження захисних оболонок атомних електростанцій" (Ус Ганна, 10 кл, СШ № 21, науковий керівник Журієв О.Л.), "Обгрунтування доцільності побудови сферичних будівель" (Петруша Артем, 11 клас, технічний ліцей, науковий керівник Волосова Н.М., Клочко Н.В.), "Індикація забруднення локальної ділянки міста Дніпродзержинська на основі дослідження снігового покриву" (Сєдих Альвіна, 10 клас, технічний ліцей, науковий керівник Кострюкова Ю.О.), "Фітоіндексація території міста Дніпродзержинська за показниками фертильності пилку" (Гулай Поліна, 11 клас, СШ № 30, науковий керівник Тімофеєва Т.В.), "Порівняльна характеристика символів орнаменту вишивки в давнину та у сучасні часи міста Дніпродзержинська" (Подорожко Поліна, 10 клас, НВК № 34, науковий керівник Пономаренко Н.В.). Це далеко не весь перелік цікавих робіт, які заслуговують на увагу й мають практичне призначення й наукову цінність. Кожна робота була гідно представлена, мала мультимедійну підтримку. Учні демонстрували вміння ведення наукової дискусії, обізнаність у різних галузях і напрямах дослідницької роботи, зацікавленість до опрацювання місцевого матеріалу, демонстрували ораторські здібності.

МАНDSC 0091

На окрему подяку заслуговують наукові керівники юних вчених – переважною більшістю яких є вчителі, що знаходять час, терпіння, можливості для роботи з обдарованими учнями, це також викладачі ДДТУ, ДНУ, співпрацівники Дитячого екоцентру міста.

МАНDSC 0055

Плідною та копіткою на конкурсі-захисті є робота членів журі. Це близько 50 педагогів шкіл міста, які мають досвід у науково-дослідній, пошуково-експериментальній роботі. До роботи членів журі цього року було запрошено також письменників, журналістів, працівників культури у секцію літературна творчість, журналістика, мистецтвознавство та фольклор.

Тож міський етап конкурсу-захисту відбувся, визначено призерів та переможців, розпочалася підготовка до наступного етапу. Бажаємо успіхів, наснаги та творчих злетів усім, хто прославляє рідне місто, усім, хто плекає таланти й наукову еліту країни.