DSC_0010.JPG

 

24 червня в Дніпродзержинській бібліотеці ім. Т.Шевченка відбувся семінар для працівників міських бібліотек, на якому керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету Львівського політехнікума Оксана Потимко-Збігнєва разом зі своїми колегами інженером Петром Химкою (до речі, вони обоє повністю незрячі. - прим. автора) і Мартою Сидоряк презентували шведсько-український проект. "Міжнародний шведсько-український проект "Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору" здійснюється з 2014 року за підтримки Міністерства культури України, Міністерства освіти і науки України та парламентського Комітету з питань науки і освіти, - розповіла Оксана Потимко-Збігнєва, - Мета цього проекту - створення першої української DAISY- бібліотеки. DAISY - це цифровий формат для запису аудіо-книг, який зручний для людей з вадами зору, оскільки має функції навігації: повністю незряча людина може за кілька секунд знайти будь-який потрібний розділ, параграф або сторінку в такій аудіо-книги. З 2014 року у Львові почали реалізацію цього проекту. Тепер до нього підключились і у вас на Дніпропетровщині. Також ми сьогодні презентуєм речі, абсолютно інноваційні для України, але які вже користуються великим попитом".

По ходу семінару пані Оксана розповідала про інклюзивну освіту сліпих дітей, тобто про можливість навчання повністю незрячих дітей у звичайних школах. Чотири роки тому назад був зафіксований перший і єдиний в Україні випадок інклюзивної освіти у Львівській області, коли усиновлена сліпонароджена дитина за бажанням прийомних батьків навчалась не в спецшколі-інтернаті, а в звичайній школі. "Другий такий випадок буде у вас на Дніпропетровщині. Всиновлена дівчинка Маша цього року йде у другий клас звичайної школи", - повідомила О.Потимко-Збігнєва.

Під час семінару були представлені технічні засоби, спеціальне програмне забезпечення, яке допоможе врівноважити освітні та практичні можливості сліпої людини та зрячої, унікальні напрацювання в сфері інклюзивної освіти й культури. Інженер Петро Химка розповів присутнім про можливості та принципи роботи DAISY-книги та новітнього пристрою дейзі-плеєра. За допомогою навігації людина з вадами зору може дуже швидко знайти у книзі необхідну сторінку, параграф або розділ. Для порівняння було проведено експеримент, коли бажаючі зрячі, присутні на семінарі, змагалися із пані Оксаною на швидкість знаходити одну і ту ж сторінку. Експеримент був не на користь зрячих. За допомогою цього плеєру можна завантажувати книги із закордонних DAISY-бібліотек. Плеєр працює як комп'ютер, читає багато форматів текстів, має вбудований WI-FI. Альтернативою дейзі-плеєру може бути телефон із системою Android та використання звичайного комп'ютера з відповідним програмним забезпеченням.

По закінченні семінару всім учасникам роздали пам'ятки та диски з програмним забезпеченням, які допоможуть у створенні української DAISY-бібліотеки.

Текст: Віктор КУЛЕНКО.