В 1992 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Мета такого рішення очевидна: люди з фізичними або психічними недугами повинні відчувати себе повноправними членами суспільства.

 

Статистика стверджує, що близько 15% населення Землі інваліди. Тільки вдумайтесь у цю цифру! Вона катастрофічна і, треба визнати, зростає з року в рік. Проблеми людей з особливими потребами схожі в кожній державі. Вони стосуються не тільки медицини, освіти, працевлаштування, а й головної комунікативної сфери життя – спілкування. Люди з певними вадами ніяково почуваються в колі здорових, їм здається, що їх намагаються уникати, щоб не образити зайвим словом чи жестом. Часто відбувається і навпаки: здорові люди справді не знають, як спілкуватися з інвалідами, тому уникають їх, воліють не помічати. А між тим люди з особливими потребами здатні навчити багатьох здорових позитивному відношенню до життя. І дуже яскраво це проявляється у спорті. В цей день у багатьох країнах світу проходять змагання, спартакіади тощо для людей з обмеженими можливостями. Учасники демонструють не тільки фізичну силу, а й внутрішні резерви організму, намагаючись довести всьому світу, що можуть жити повноцінно, яскраво, насичено.

В Україні близько 3 мільйонів людей мають статус інвалідів, і їм потрібна увага (як матеріальна - достойні пенсії, дотації, ліки, спеціальний транспорт, так і духовна – розуміння, спілкування). І не тільки 3 грудня.
Спорт є одним з тих напрямків, де люди з особливими потребами можуть проявити себе, відбутися як особистості. Не зважаючи на великі проблеми, кам’янські спортсмени з інвалідністю складають дуже серйозну конкуренцію іншим спортсменам на обласних, українських та міжнародних змаганнях. В нашому місті при управлінні молоді та спорту функціонує Центр фізичної культури і спорту людей з інвалідністю "Інваспорт". З особливими спортсменами там працюють фахівці з різних видів спорту: айкідо, пауерліфтингу, шахів, шашок, настільного тенісу, плавання тощо. Команди "Інваспорту" регулярно виступають на різних рівня змаганнях. Багато наших спортсменів стають у них не просто учасниками, а призерами та переможцями. Так, наприклад, майстер спорту України Кирило Іванов став чемпіоном Європи та світу з шашок, Дмитро Сорока став абсолютним чемпіоном України, та срібним призером Чемпіонату Європи та світу з армреслінгу виконавши норматив майстра спорту України міжнародного класу. На кубку України з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату майстер спорту України Андрій Петров став срібним призером, а на чемпіонаті області його товариш Вадим Гільснєров став першим. На чемпіонаті України з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженням зору, Євген Ярош був другим у своїй ваговій категорії та виконав норматив кандидат у майстри спорту України. Спортсмени які займаються кульовою стрільбою майстер спорту України міжнародного класу Віталій Плакущий, та майстер спорту України Сергій Лялін з кубку України привезли "срібло" та "бронзу". Валентина Плякун на чемпіонаті України з шашок стала п’ятою серед 64 учасників, Марина Сергійчик у чемпіонаті України по шашкам-100 (100 –кліток) виборола бронзову медаль. Спортсмени з ураженням опорно-рухового апарату Сергій Лялін та Вадим Гільснєров взяли участь у Іграх героїв, де показали гарну фізичну підготовку. Відомий у місті марафонець–візочник Сергій Амелько, привіз з міжнародного марафону золоту медаль, яку виборов на дистанції 21 км. За спортивні заслуги та популяризації спорту серед людей з інвалідністю Серій отримав Відзнаку міського голови. Владислав Кавальський показує високі результати в плаванні.

В Кам`янському проходить багато спортивно-масових заходів за підтримкою міського голови Андрія Білоусова, який приділяє велику увагу розвитку спорту в нашому місті, зокрема спорту людей з інвалідністю. Спортсмени "Інваспорту" з задоволенням беруть участь у таких заходах. Всіх, кого стосується ця тема, Міський центр фізичної культури і спорту інвалідів "Інваспорт" запрошує до спілкування та занять спортом.

Напередодні Міжнародного Дня людей з інвалідністю міський "Інваспорт" провів низку спортивно–масових заходів та змагання з настільного тенісу, шахів, шашок. У змаганні з тенісу кращу гру серед чоловіків продемонстрував Ігор Сергійчик. Другим став Денис Істомін, третім Ігор Папченко. Серед жінок перше місце виборола Оксана Істоміна. Друге і третє місця відповідно посіли Катерина Здор і Яна Здор. У шашковому турнірі перемогу здобув Кирило Іванов. Друге місце посів Андрій Определяков. Третім був Анатолій Грабовий. Серед чоловіків-шахістів призову трійку очолив Ігор Сергійчик. За ним розмістилися Кирило Іванов і Анатолій Грабовий. Усім призерам начальник міського "Інваспорту" Юрій Коновалов вручив медалі та грамоти.