ООН

У прес-клубі ДОО НСЖУ відбулася прес-конференція «Рік Постанови №365: у Дніпрі розказали про практику відстоювання прав переселенців».


Рівно рік тому Уряд затвердив постанову № 365, якою передбачив механізм здійснення контролю за соціальними і пенсійними виплатами переселенцям. Прийняття цієї Постанови викликало цілу низку негативних наслідків для громадян, які були вимушені покинути свої домівки через конфлікт на Сході України.
У серпні 2016 року БФ «Право на захист» подав позов до суду проти Кабінету Міністрів України із вимогою скасувати Постанову № 365, проте, незважаючи на соціальну значущість питання, судовий процес затягується. Чергове судове засідання, на якому тільки почнеться розгляд справи по суті, відбудеться 13 червня о 17:40 (за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 81-А, зал судового засідання № 133).
Невідповідність Постанови КМУ №365 Конституції України та чинному законодавству спонукала громадян подавати позови проти територіальних управлінь праці та соціального захисту населення і управлінь Пенсійного фонду України. Станом на середину травня 2017 року вже існує понад 60 судових рішень на користь внутрішньо переміщених осіб проти дискримінаційних положень Постанови КМУ №365.
Мамо Мулусеу, Голова саб-офісу Агентства ООН у справах біженців у Дніпрі розповів: «Ми співпрацюємо з БФ «Право на захист» з 2014 року з усіх питань, які стосуються внутрішньо переміщених осіб. Ми вважаємо, що держава, відповідно до Конституції, повинна гарантувати права громадян на отримання і призначення пенсій незалежно від того, де проживає особа. Ми вважаємо, що пенсія - це не привілей, це право. Підтримуємо ініціативу фонду «Право на захист» щодо позову до суду проти Кабінету Міністрів України з вимогою скасувати постанову №365. Невдовзі починається розгляд справи по суті і сподіваємося на позитивний його результат. Вважаємо, що постанова Кабінету Міністрів №365 порушує Конституцію і Закони України, а також міжнародні стандарти прав людини. Робота, яку проводить фонд «Право на захист», - дуже необхідна справа. Уряд повинен розробити і затвердити чіткі прозорі механізми соціального пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб і населення, яке постраждало внаслідок війни, яка почалася у 2014 році.
«Протягом останнього року переселенці постійно звертаються до нас із проблемою невиплат різного роду соціальної допомоги і пенсій, - зазначила Марія Алєксєєнко, керівник проекту «Адвокація та правова допомога ВПО». – Так, за останні п’ять місяців із цього питання до БФ «Право на захист» надійшло майже 10 тисяч звернень. Половина з них –від пенсіонерів, людей похилого віку, які не отримували зароблені пенсії від кількох місяців до півтора року».
Правозахисники наголошують: Постанова Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 року № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» повинна бути визнана незаконною і не чинною, а Уряд, у свою чергу, повинен розробити і затвердити чіткі та прозорі механізми соціального і пенсійного забезпечення ВПО та населення, яке постраждало внаслідок конфлікту, забезпечивши водночас рівність усіх громадян України перед законом.
«На жаль, через те, що проблема не вирішується на державному рівні, допомогти людям можливо лише шляхом представлення їхніх інтересів у суді, - підкреслила Мирослава Сущенко, керівник Дніпровського офісу БФ «Право на захист». – З початку року за юридичною допомогою у Дніпровський офіс БФ «Право на захист» звернулося 24 переселенця, чиї пенсійні виплати були припинені на підставі Постанови КМУ №365. Зауважу, що наразі справи 4 ВПО про компенсацію пенсійних виплат вже розглянуті судом позитивно».
Правозахисники акцентують: саме невідповідність Постанови КМУ №365 Конституції України та чинному законодавству спонукала громадян подавати позови проти територіальних управлінь праці та соціального захисту населення і управлінь Пенсійного фонду України.
Адвокат Дніпровського офісу БФ «Право на захист Вячеслав Стасюк відзначив, що за таких обставин все більше переселенців звертаються по допомогу. Так, за період січень-травень цього року юристами Дніпровського офісу БФ «Право на захист» надано допомогу 854 ВПО шляхом надання консультацій (718 випадків) та підготовки документів для звернення до місцевих органів влади ( 136 випадків). Крім того, юристи надали допомогу ВПО, ініціювавши 112 судових справ.
За словами Вячеслава Стасюка, на сьогоднішній день хоч і тривалим, але поки одним із найбільш перспективних способів захистити себе, залишаються суди, тому так важливо, щоб ВПО оскаржили неправомірні дії і рішення органів державної влади.
Учасники заходу розповіли, що Агентство ООН у справах біженців продовжує допомагати внутрішньо переміщеним особам, зокрема, у Дніпрі функціонує гаряча лінія, куди ВПО можуть звертатися з усіх проблемних питань, пов’язаних із вимушеним переміщенням. Крім того, оскільки потреба ВПО у юридичній допомозі залишається стабільно високою, другий рік поспіль на базі проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам», який за підтримки Агентства реалізує БФ «Право на захист», успішно працює власна юридична служба, яка охоплює 5 східних областей і значно розширює доступ переселенців до якісних безоплатних юридичних послуг.
«У середині липня 2014 року я переїхала до Дніпра у зв'язку з початком АТО на Луганщині, - розповідає переселенка Наталя Білобровська. - Я спочатку знімала квартиру, а потім з листопада я зареєструвалась у квартирі, де мешкали мої рідні. Ця квартира була куплена у 10 році рідними на моє ім’я. Я там мешкала та була зареєстрована як тимчасово переміщена особа. Коли з 2016 року почала підвищуватись ціна на комунальні послуги, моя пенсія була майже 1,5 тис. грн, а сплачували лише за опалення потрібно було 1450 грн. Я звернулась до відділення соціального захисту за субсидією. Спочатку звернулась 1 липня. Комісія відмовила і запропонувала виписатися з квартири, що залишилась в Луганську, і прописатись у Дніпрі. Я написала листа до міністерства. Але розпочалося ходіння по колу аж до 1 жовтня. Коли я подала другу заяву на субсидію, мені також відмовили, бо я не мала договору на оренду приміщення. Це абсурд, адже я не можу сама з собою заключити договір оренди. Я звернулась до фонду «Право на захист», де юристи мені почали надавати правові консультації. Після засідання суду, було створено нову комісію та призначено мені з 1 жовтня субсидію».
Переселенці можуть отримати безоплатну юридичну допомогу з таких питань: реєстрація ВПО, адресна допомога ВПО, соціальні/пенсійні виплати, одержання документів, що посвідчують особу, одержання інших видів документів, в тому числі актів громадянського стану, свобода пересування, працевлаштування/економічна активність, доступ до житла/землі/власності, громадянські права та свободи, доступ до послуг (освіта, медицина тощо), кримінальне право та адміністративні правопорушення, гендерно-обумовлене насильство.


Адреса офісу у м. Дніпро: вул. Полігонна, 10-Б, офіс 40, тел.: (098) 597 6472; (099) 507 5090; (063) 496 8088 офіс працює із понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00. Крім того, юристи Проекту проводять регулярні виїзні групові правові сесії та індивідуальне консультування у населених пунктах на підконтрольній Уряду України території.