ДНСЖУ


На прес-конференції, що відбулася 14 грудня у прес-клубі ДОО НСЖУ, правозахисники розповіли про проблеми, що хвилювали переселенців протягом року і загострилися із початком зими. Захід проводився Благодійним Фондом «Право на захист» у рамках проекту «Адвокація та правова допомога ВПО», який реалізується за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR).


«У результаті конфлікту багато людей на сході України опинились ізольованими. Багато з них страждають через зруйноване житло та інфраструктуру, яка унеможливлює доступ до соціальних послуг та виплат, значна частина цих людей – люди похилого віку та люди з обмеженими можливостями. Надання людям доступу до цих послуг продовжує залишатись пріоритетом нашої роботи», – зазначив Девід Карп, Старший радник із захисту прав Агентства ООН у справах біженців.

Марія Алєксєєнко, керівник проекту «Адвокація та правова допомога ВПО», висловила занепокоєння процесом підготовки до зими у населених пунктах біля лінії розмежування. Значна кількість людей залишається у будинках без газу і опалення. Крім того, наслідками обстрілів все частіше є пошкодження ліній електромереж та водогонів – це призводить до того, що цілі міста потерпають від перебоїв електро-, водо- та теплопостачання.

«Із настанням холодів ми почали отримувати більше звернень щодо оформлення субсидій та неналежного нарахування суми сплати за комунальні послуги. Так, тільки в Авдіївці до юристів проекту звернулись близько 600 переселенців з приводу перерахування суми сплати за газ за попередні періоди всупереч актам Кабміну та судовим рішенням», – розповіла Юлія Трало, координатор з питань надання правової допомоги БФ «Право на захист».

Разом з тим, найбільша кількість звернень переселенців стосується соціальних виплат та пенсій. «Показник звернень на цю тему залишається стабільно високим. За останні 8 місяців ми отримали майже 9 тисяч звернень ВПО, що стосувалися саме проблем соціальних виплат та пенсій, з них 1,8 тисяч – у Дніпропетровській області», – додала Юлія Трало.

За словами правозахисників, наразі залишається актуальним питання взяття на облік ВПО. Єдина інформаційна база даних ВПО (ЄІБД) мала акумулювати всю інформацію про переселенців та полегшити процес виявлення їхніх потреб. Проте моніторинг, який проводиться у рамках проекту у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській та Харківській областях, показує, що ЄІБД, попри незначне покращення, не функціонує належним чином, залишається технічно та методологічно недосконалою, а робота з нею призвела до погіршення процесу взяття на облік ВПО – люди можуть чекати на реєстрацію від 1 до 5 годин.

За словами Сергія Чаговця, керівника Дніпровського офісу БФ «Право на захист», цього року в області в рамках проекту було проведено безпосередню роботу з 11,8 тис. ВПО. Це групові та індивідуальні консультації із широкого спектру питань, що пов’язані із внутрішнім переміщенням, супровід у державних органах і судах. У Дніпропетровській області найчастіше люди зверталися з приводу виплат, при цьому кожен третій клієнт – пенсіонер.

«Для вирішення проблем, які виявляють працівники БФ «Право на захист», ми надаємо інформаційні та юридичні консультації, супроводжуємо людей в суді, та надаємо індивідуальну допомогу. Ми також проводимо консультації з органами місцевої і національної влади, щоб покращити законодавче поле і практику застосування законів. Разом із тим, багато що залежить і від самих людей і їх правової грамотності», – зазначила Марія Алєксєєнко.

На завершення прес-конференції правозахисники ще раз закликали внутрішньо переміщених осіб звертатися за безоплатною правовою допомогою та відстоювати свої права.