Ус us80b

Станіслав Іванович Ус являється організатором та проектувальником ракетних комплексів стратегічного напрямку. Займався питаннями експериментальної та льотної обробки і серійним виробництвом трьох поколінь ракетних комплексів стратегічного призначення, в тому числі першого в світі комплексу з роз’ємною головною частиною.

Станіслав Іванович Ус народився 23 жовтня 1936 року в селі Широке на Дніпропетровщині. В 1959 році закінчив Дніпропетровський державний університет та отримав диплом за спеціальністю "Механік" (кваліфікація "інженер-механік"). З 1959 року працював у державному конструкторському бюро "Південне" на посадах інженера-конструктора, провідного конструктора. У 1981 році призначається Головним конструктором КБ "Південне". У цей час за участю С.І.Уса були розроблені стратегічні ракетні комплекси типу Р-36М і його модіифікації (відомі як "Сатана" - "Воєвода"). У роки роззброєння він активно займається конверсійними програмами, організує процес використання знятих з бойового чергування ракет за програмою "Дніпро".

Станіслав Ус - є академіком Академії технологічних наук України, заслуженим машинобудівником країни, Почесним громадянином міста Дніпро та селища Широке. Тривалий час веде активну громадську діяльність як генеральний директор благодійного фонду "Патріот", який займається соціальним захистом, підтримкою та допомогою видатним громадянам Дніпропетровської області та їх родинам. Обирався депутатом Дніпропетровської міської ради 5 і 6 скликань. Нагороджений багатьма державними преміями, орденами і медалями СРСР і України. У 1990 році йому було присвоєне звання Героя Соціалістичної Праці. Його син Сергій Станіславович Ус продовжив справу батька - він провідний конструктор КБ "Південне".

Одна із зірок у сузір’ї Великої Ведмедиці носить ім’я легендарного конструктора Дніпропетровщини і України Станіслава Івановича Уса.

Станіслав Ус неодноразово бував у Кам’янському (Дніпродзержинську). Останнім часом у справах фонду "Патріот" він опікується молодим поколінням. Бере участь в організації та нагородженні конкурсу "Зірки ліцею", який традиційно проходить у ліцеї НІТ №2.

Тамара Загребельна, виконавчий директор фонду "Патріот", заслужений працівник культури України.

Фото http://newsparky.livejournal.com