beauty

Екологічна організація «Голос Природи» завершила роботу над створенням плану заходів з адаптації громади міста Кам’янське до наслідків зміни клімату. Передбачені планом заходи спрямовані в першу чергу на запобігання локальному підтопленню територій, зниження теплового стресу та захист зелених насаджень міста. Кам’янське – одне з перших міст України, в якому розроблено план заходів з адаптації до зміни клімату.

Ґрунтовний підхід до поставленого завдання

Процес роботи над планом адаптації громади Кам’янського до зміни клімату було розпочато восени 2015 року з ініціативи організації «Голос Природи». В лютому 2016 року було проведено семінар з оцінки вразливості Кам’янського до зміни клімату, під час якого було визначено, які сфери життєдіяльності міста найбільше страждають від несприятливих наслідків кліматичних змін, або можуть постраждати в найближчому майбутньому. В семінарі взяли участь представники виконавчих органів міської ради, депутати, представники промислових та комунальних підприємств, науковці, громадські діячі. Протягом декількох місяців тривав процес збору необхідної інформації та статистичних даних, проводились наукові дослідження, консультації з експертами та робочі наради з представниками відповідальних органів місцевого самоврядування.

Плідна співпраця з міською владою

Від самого початку робота над планом адаптації Кам’янського до змін клімату велась за підтримки міського голови Андрія Леонідовича Білоусова. Значний внесок в процес збору інформації, організацію семінару та робочих нарад зробили Тетяна Олександрівна Плєшакова, начальник управління промисловості та екології, та Олег Олександрович Морохов, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради. До збору інформації та участі в робочих нарадах також долучились представники управління промисловості та екології, департаменту житлово-комунального господарства та будівництва, управління містобудування та архітектури, департаменту охорони здоров’я та соціального захисту населення, управління транспортної інфраструктури та цивільного захисту населення, комунальних підприємств міської ради та міського відділу ДСНС України. На думку «Голос Природи», тільки завдяки тісній і продуктивній співпраці з місцевою владою стало можливим розробити адекватний план адаптаційних заходів.

Потужна експертна підтримка

До роботи над планом адаптації Кам’янського до змін клімату було залучено провідних науковців та фахових експертів. Зокрема, начальник Дніпропетровського регіонального центру гідрометеорології Василь Васильович Гринчак, спираючись на багаторічні дані спостережень за погодою Дніпродзержинської гідрометеостанції, провів ґрунтовний аналіз кліматичних змін, які відбулись в Кам’янському за останні 25 років, та окреслив основні тенденції майбутніх кліматичних змін. Експертний супровід та консультаційну підтримку проекту надавали київські експертки Віра Олексіївна Балабух, кандидат географічних наук, завідувач відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, Ольга Григорівна Шевченко, кандидат географічних наук, доцент кафедри метеорології та кліматології КНУ ім.Тараса Шевченка, та Надія Олександрівна Артем’єва, координатор проектів з адаптації до зміни клімату Національного екологічного центру України.

Кам’янське – лідер в напрямку адаптації

Кам’янське стало одним з перших міст України, в якому було розроблено план адаптації громади до наслідків зміни клімату. Варто зазначити, що розробка аналогічних планів з адаптації до кліматичних змін передбачена Паризькою угодою для всіх населених пунктів країн-підписантів. Паризька угода (фр. L’accord de Paris) – це угода в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) щодо регулювання заходів зі зменшення викидів двоокису вуглецю з 2020 року, яка має прийти на зміну Кіотському протоколу. Особливістю Паризької угоди є те, що вона спрямована не лише на зменшення викидів парникових газів, а й на адаптацію країн до зміни клімату. Станом на 26 липня 2016 року, Паризьку угоду підписали 177 країн (з 197) та Європейський Союз. 22 з цих країн вже ратифікували угоду. Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про ратифікацію Паризької угоди» 1 серпня 2016 року.

Наступний крок – реалізація рекомендованих адаптаційних заходів

План адаптації громади міста Кам’янське до наслідків зміни клімату був розроблений, спираючись на всебічний аналіз поточної ситуації в місті та провідний досвід європейських країн в адаптації урбанізованого середовища до кліматичних змін. Було виділено три основні проблеми, пов’язані з зміною кліматичних умов у Кам’янському: локальне підтоплення територій, тепловий стрес та вразливість зелених насаджень. Для вирішення кожної з цих проблем було розроблено комплекс адаптаційних заходів, спрямованих на мінімізацію негативного впливу кліматичних змін на життя населення. Наступним етапом адаптації Кам’янського до зміни клімату має бути ознайомлення депутатів міської ради з розробленим документом та пошук фінансових можливостей для практичної реалізації рекомендованих адаптаційних заходів. Першим кроком в цьому напрямку стануть пілотні проекти з запобігання локальному підтопленню територій, реалізацію яких організація «Голос Природи» розпочне у вересні 2016 року, після закінчення конкурсу відбору локацій.

З повним текстом документу «План адаптації громади міста Кам’янське до наслідків зміни клімату» можна ознайомитись на сайті ДГЕО «Голос Природи»: http://voice.dp.ua/ext/file/plan_adaptacii_final.pdf 

Публікацію «План адаптації громади міста Кам’янське до наслідків зміни клімату» підготовано за фінансової підтримки Національного екологічного центру України в рамках реалізації проекту «Кліматичний форум Схід ІІ» (Climate Forum East II), що фінансується Європейською Комісією та Австрійським Агентством із Розвитку (ААР).

Юлія Янченко, координатор інформаційної роботи з питань зміни клімату ДГЕО «Голос Природи»

Контактний телефон: 0983264294