Ляшенко Олена
 
 
У Києві пройшло нагородження призерів Міжнародного міждисциплінарного конкурсу імені Володимира Маняка і Лідії Коваленко "Голодомор 1932-1933 рр. - геноцид українського народу в приватних історіях і просторі культури".
 
Лауреатом третьої премії стала дитяча письменниця, вчитель Кам'янської загальноосвітньої школи № 6 Олена Федіна (Ляшенко). До речі, вона була єдиним представником з Дніпропетровської області, яку запросили в столицю на україно-канадський форум "Україна пам'ятає, світ визнає!", присвячений 85-й річниці голодомору, в рамках котрого і пройшло нагородження лауреатів. У заходах взяли участь представники двадцяти чотирьох країн світу, які визнали голодомор геноцидом українського народу.
 
Диплом Ляшенко
 
"Ще навесні мені вдалося ознайомитися з положенням конкурсу, - розповідає Олена Федіна (Ляшенко). - Довго зріла в голові ідея написання великого твору на соціальну тему. І її час настав. Протягом восьми ночей на папері виливалися рядками страшні події 1932-33- го років, про які мені розповідала бабуся, коли я була маленькою. Під час цього голодомору вона теж була маленькою, але вижила, на відміну від свого брата, який помер від страшного голоду в селі Бородаївка Верхньодніпровського району. Мій цикл поезій "Чи наснилось? ", котрий брав участь в конкурсі, заснований на бабусиних оповіданнях, тільки головним персонажем, оповідачем являюся я сама - сьогодні, в реальному часі".
 
Чи наснилось
 
В основному заходи проводилися в "Українському домі" і на Майдані Незалежності. Під час форуму О.Федіна (Ляшенко) мала можливість прослухати наукові погляди як українських, так і зарубіжних вчених з приводу вивчення голодомору, як явища і його наслідків в Україні. "Враження від рівня проведення заходу і від усвідомлення того, що я, українська дитяча письменниця, вчителька звичайної школи, перебувала серед таких видатних людей передати словами неможливо", - говорить Олена.
 
На третій день міжнародного форуму вся країна запалила свічки пам'яті в віконцях будинків. "І моя свічка залишилася палати в Києві біля пам'ятника жертвам голодомору", - зазначила Олена Федіна (Ляшенко).
 
Памятник Голодомору
 
 
30 листопада в 13:00 у СШ № 6 почнеться театралізована вистава за мотивом поеми Олени Федіної (Ляшенко) "Чи наснилось?".
 
 
"Повернувшись додому, я не можу не поділитися безцінним досвідом. Адже я навіть і уявити не могла, наскільки ця тема важлива не лише для нас, тих хто пише про сучасне, а й для наших іноземних однодумців, на скільки підтримують Україну інші держави, на скільки цікавляться не лише її прийдешнім, а й минулим, - пояснює Олена. - Тому моїм першим проханням до директора школи № 6, де я працюю, Наталії Вікторівни Рутенко була організація і проведення заходу щодо вшанування загиблих під час голодомору. Мені є що сказати. І показати є що: учні СШ № 6 підготували театралізовану постановку (німий театр) за мотивами моєї поеми "Чи наснилось?", яка принесла призове місце в міжнародному конкурсі. Отже, запрошую усіх небайдужих долучитись до нашого заходу. Ми розкажемо про давно відоме невідоме...  Україна пам’ятає, світ визнає!".