Нікулін

 

Цього року виповнюється 130 років від  дня народження українського композитора, піаніста, ректора Львівської консерваторії, громадського діяча, імя якого було забуте та викреслене з музичної історії України завдяки радянській пропаганді – Василя Барвінського.

 

Після Другої світової війни композитора було заарештовано, ноти його творів – спалені у дворі Львівської консерваторії, а сам композитор був висланий у Сибір. Після повернення з концтабору Барвінський називав себе «композитором без нот»…Багато років за часів радянської влади твори Василя Барвінського замовчувалися та не виконувалися. Після набуття Україною незалежності дуже багато зусиль було покладено на те, щоб віднайти та відновити втрачені твори композитора. Зараз зросла цікавість до його талановитої спадщини. І не тільки в Україні – зокрема, піаністка Віоліна Петриченко у 2017 році записала та видала в Німеччині перший в історії компакт-диск з майже усією фортепіанною спадщиною В. Барвінського. Презентація цього диску у 2017-2018 рр. проходить у багатьох європейських країнах, то ж дніпровські поціновувачи української класичної музики також мають нагоду долучитися до цієї події.

Барвінський – перший український композитор, ноти якого видавалися в Європі, США, Японії (видання “Рeters”, “UniversalEdition”, “Nakamura”). Його “Шість мініатюр на українські теми” набрали такої популярності, що 1000 примірників розійшлися по Європі всього за 4 місяці!!!, що було у 1925 році явищем нечуваним. Відомий угорський композитор Бела Барток високо оцінив ці та інші композиції В.Барвінського. Відтоді почався тріумфальний хід "Мініатюр", розносячи славу нашого земляка по цілому світі так, що «Український танок» був надрукований аж у Японії (знайшов ці ноти київський антиквар Салтиков після 1931 р. – рік видання). Японці поруч із Вагнером, Грігом, Дебюссі, Бізе, Шубертом, Бартоком, Бузоні, Шопеном і Скрябіним умістили Барвінського (за “Українським календарем” – Варшава, 1970) – непогане товариство для нашого композитора! Так, “Мініатюри на українські теми” звучали Європою, чому свідченням є переклади для різних інструментів та складів, і навіть – для духового оркестру.

«Цей проект чудова українсько – німецька піаністка Віоліна Петриченко задумала вже давно –зазначає піаніст Артур Нікулін. Диск із творами Василя Барвінського вона зараз з великим успіхом презентує в Європі, нещодавно відбувся тур по містах Західної України, відгуки у пресі про музику та виконання просто чудові. То ж і я буду радий пограти із Віоліною в деяких концертах, бо у нас зараз також тур по містах України – після концерту у Дніпрі ми ще маємо гастролі в Запоріжжі та Черкасах, де, окрім музики Барвінського(я буду виконувати фортепіанний цикл «Любов», Віоліна – Прелюдії та «Українську сюїту») зіграємо твір ще одного ювіляра 2018 року, Сергія Рахманінова – Сюїту для фортепіано в 4 руки. Хочу зазначити - (я перевіряв) у жодному з цих міст після 1948 року (рік арешту Василя Барвінського) музика Барвінського жодного разу не звучала з філармонійних сцен. То ж це, упевнений, буде знакова подія у мистецькому житті  та в деякій мірі навіть прем’єра»

Концерт Артура Нікуліна та Віоліни Петриченко відбудеться 20 березня 2018 року у Дніпровській філармонії імені Когана.

Барвінський – перший український композитор, ноти якого  видавалися в Європі, США, Японії (видання “Рeters”, “Universal Edition”, “Nakamura”). Його “Шість мініатюр на українські теми” набрали такої популярності, що 1000 примірників розійшлися по Європі всього за 4 місяці!!!, що було у 1925 році явищем нечуваним. Відомий угорський композитор Бела Барток високо оцінив ці та інші композиції В.Барвінського. Відтоді почався тріумфальний хід "Мініатюр", розносячи славу нашого земляка по цілому світі так, що «Український танок» був надрукований аж у Японії (